Τι είναι η Ευεξία σήμερα και πως μας προσφέρεται?

Όταν ακούμε τη λέξη Wellness συνήθως σκεπτόμαστε φυσική ευεξία, διατροφή και γυμναστική. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτό τον όρο και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών που απευθύνονται στην μακροημέρευση του ανθρώπου σήμερα.

Πίσω από κάθε marketing campaign βρίσκονται ερευνητές και ψυχολόγοι που αναλόγως παρατηρούν και ερμηνεύουν τις τάσεις της εποχής έτσι ώστε να στοχοποιήσουν τις διαφημιστικές εκστρατείες τους.

Πολλές φορές ερευνώ τις τάσεις μέσω του marketing μεγάλων εταιρειών έτσι ώστε να αφουγκραστώ τις ανάγκες της εποχής μας σε πιο παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα σήμερα τα πράγματα διαφέρουν αρκετά, όμως βαδίζουμε προς μια Ολιστική προσσέγγιση της Ευεξίας. Δεν είμαστε μόνο σώμα ή μόνο ψυχή ή μόνο μυαλό: είμαστε πολύ περισσότερα και χρήζουν όλα ίση προσοχή από εμάς.

Τι είναι όμως η Ευεξία?

Η ευεξία είναι μια σύγχρονη λέξη με αρχαίες ρίζες. Οι βασικές αρχές της ευεξίας τόσο προληπτικής όσο και ολιστικής μπορούν να βρεθούν στους αρχαίους πολιτισμούς από την Ανατολή (Ινδία, Κίνα) έως τη Δύση (Ελλάδα, Ρώμη). Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες του 19ου αιώνα, μια ποικιλία πνευματικών, θρησκευτικών και ιατρικών κινημάτων αναπτύχθηκε παράλληλα με τη συμβατική ιατρική.

Με την εστίασή τους σε ολιστικές και φυσικές προσεγγίσεις, την αυτοθεραπεία και την προληπτική φροντίδα, αυτά τα κινήματα έχουν αποτελέσει μια σταθερή βάση για την ευεξία σήμερα.

Καθώς αυτά έχουν εξελιχθεί, πολλαπλασιαστεί και προχωρήσει στις τάσεις της εποχής, έχουν ενημερώσει την υγιεινή ζωή, την αυτοβοήθεια, την αυτοεξυπηρέτηση, τη φυσική κατάσταση, τη διατροφή, και τις πνευματικές πρακτικές που έχουν γίνει ένα ακμάζων κίνημα ευεξίας τον 21ο αιώνα.

O ορισμός της ευεξίας από το Global Wellness Institute ορίζει την ευεξία ως την ενεργό επιδίωξη δραστηριοτήτων, επιλογών και τρόπων ζωής που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας. Υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές σε αυτόν τον ορισμό.

Πρώτον, η ευεξία δεν είναι μια παθητική ή στατική κατάσταση αλλά μάλλον μια «ενεργή επιδίωξη» που σχετίζεται με προθέσεις, επιλογές και ενέργειες καθώς εργαζόμαστε προς μια βέλτιστη κατάσταση υγείας και ευεξίας.

Δεύτερον, η ευεξία συνδέεται με την ολιστική υγεία – δηλαδή, εκτείνεται πέρα ​​από τη φυσική υγεία και ενσωματώνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά.

Η ευεξία είναι μια ατομική επιδίωξη – έχουμε ατομική ευθύνη για τις δικές μας επιλογές, συμπεριφορές και τρόπους ζωής – αλλά επηρεάζεται επίσης σημαντικά από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Η ευεξία συχνά συγχέεται με όρους όπως υγεία, μακροημέρευση και ευτυχία. Ενώ υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, η ευεξία διακρίνεται από το να μην αναφέρεται σε μια στατική κατάσταση της ύπαρξης (δηλαδή, ευτυχισμένος, σε καλή υγεία ή κατάσταση ευεξίας). Αντίθετα, η ευεξία συνδέεται με μια ενεργή διαδικασία συνειδητοποίησης και λήψης επιλογών που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα βέλτιστης ολιστικής υγείας και ευεξίας.

Η ευεξία είναι πολυδιάστατη

Η ευεξία είναι κάτι παραπάνω από απλή σωματική υγεία. Τα περισσότερα μοντέλα ευεξίας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6 τομείς (και μερικές φορές έως 9 ή 12):

 • Φυσικό: Ένα υγιές σώμα μέσω άσκησης, διατροφής, ύπνου κλπ.
 • Εγκεφαλικό:  Συνεργασία με τον κόσμο μέσω μάθησης, επίλυσης προβλημάτων, δημιουργικότητας κλπ.
 • Συναισθηματικό: Να είσαι σε επαφή με, να γνωρίζεις, να δέχεσαι και να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα κάποιου (και των άλλων).
 • Πνευματικό: Η αναζήτησή μας για νόημα και σκοπό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
 • Κοινωνικό: Σύνδεση, αλληλεπίδραση και συμβολή σε άλλους ανθρώπους και στην κοινότητα μας.
 • Περιβάλλον: Ένα υγιές φυσικό περιβάλλον χωρίς κινδύνους. επίγνωση του ρόλου που διαδραματίζουμε στη βελτίωση και όχι στην υπονόμευση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε μία έρευνα της Getty Images σε συνεργασία με το YOUGOV που έγινε σε 26 χώρες και 13 γλώσσες, κατέληξαν στις 4 δυνάμεις της εποχής μας που επηρεάζουν την συμπεριφορά μας τις αποφάσεις μας και τις εμπειρίες μας.

Αυτές οι 4 δυνάμεις είναι:

Κάθε μία από αυτές τις δυνάμεις σε βάθος χρόνου μπορεί να ελαττωθεί ή να αυξηθεί σε ένταση αναλόγως το ποιος είσαι και που είσαι στον κόσμο. Επίσης κάθε δύναμη έχει μια σχετική επίδραση στις άλλες δυνάμεις, και, επιπρόσθετες δυνάμεις θα προκύψουν σε βάθος χρόνου.

Ας μείνουμε στο wellness όμως σήμερα και ας δούμε πως αυτό εκφράζεται μέσα από τις εικόνες που παρουσιάζονται στο κοινό και τι συγκινεί το κοινό, δηλαδή εμάς.

Embed from Getty Images

 

Από τι ορίζεται όμως η Ευεξία;

Wellness σημαίνει ευεξία και μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για όλους.  Μιλώντας για οπτικά ερεθίσματα, πιθανότατα σκέφτεστε αυτό που κάποιος μπορεί να δει – παραδοσιακά, σωματική υγεία. Όμως, η ευεξία δεν αφορά μόνο την εικόνα του σώματος, αλλά τη συναισθηματική, ψυχική, πνευματική, οικογενειακή υγεία και τις υγιείς σχέσεις.

Είναι η επαφή και ο συγχρονισμός με τον εαυτό μας, να είμαστε ενσυνείδητοι και να έχουμε σκοπό, και να ευθυγραμμίσουμε τον τρόπο ζωής μας και τον ελεύθερο χρόνο ανάλογα με τις επιδιώξεις μας.

Η ευεξία αφορά την επίτευξη και εκπλήρωση σε κάθε πτυχή της ζωής σας, την ουσιαστική σύνδεση με τους φίλους και αγαπημένους σας, την εσωτερική σας φωνή, το δικό σας φυσικό σώμα – ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται στην ψυχική και πνευματική σας υγεία. Είναι η έκφραση μιας καλής ζωής.

Αυτό που έδειξε η έρευνα αγοράς είναι ότι με την επέκταση στους τομείς της υγείας και της φυσικής κατάστασης και την άνοδο των ολιστικών πρακτικών υγείας και τη γνωστοποίηση αυτών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευεξία είναι η ισχυρότερη Δύναμη.

Στην πραγματικότητα, το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που θέλουμε στη ζωή μας είναι η υγεία και η ευημερία του εαυτού μας και των μελών της οικογένειάς μας.

Πως συμπεριφερόμαστε

Με τη Δύναμη της Ευεξίας, διαπιστώσανε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τι σκέφτονται οι άνθρωποι και του πώς συμπεριφέρονται, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις δυνάμεις. Η Ευεξία επικεντρώθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Βάση: Καταναλωτές n = 5,335

 

Άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με το Wellness είναι πιθανό:

 • Να είναι γυναίκες
 • Να εκτιμούν την «καλοσύνη» και τη «χαρά» στη ζωή τους και
 • Να έχουν  υψηλότερα εισοδήματα.

Αν συνδυάσουμε τα 2 τελευταία σημεία, η πιθανότητα έλλειψης πρόσβασης στους πόρους που οφείλονται σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και προσδοκίες βάσει φύλου γύρω από τις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα, να είναι η αιτία της χαμηλότερης συμμετοχής σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία από τους όχι τόσο παθιασμένους με το Wellness.

 

Πως η ευεξία εκφράζεται οπτικά

Το ακόλουθο οπτικό περιεχόμενο αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική, σχεσιακή και πνευματική πλευρά της ευεξίας με την οποία ταυτίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι – όπως ερμηνεύτηκε από τους ειδικούς της Getty.

Embed from Getty Images

 

Τίποτα δεν τροφοδοτεί περισσότερο τη συναισθηματική μας υγεία από μια γιορτή με ανθρώπους που αγαπάμε.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει μια αυξημένη επιθυμία να γιορτάσουμε το καλό στη ζωή.

Αυτό πιθανώς καθοδηγείται τόσο από την επιθυμία για προσωπική ικανοποίηση και την ανάγκη για ένα διάλειμμα από το άγχος και το ρυθμό ζωής μας, καθώς και την πολιτική και κοινωνικοοικονομική διαφωνία που μας περιβάλλει.

Οπτικές αυταπάτες 

Γνωρίζουμε ότι η χαρά του να ανήκεις στη δική σου “φυλή” είναι δύσκολο να οπτικοποιηθεί.  Και είναι ακόμη χειρότερα όταν ότι βλέπουμε στα social media είναι πλαστά και στημένα για την κάμερα. Είναι πολύ σημαντικό να παρακινούμαστε από αυθεντικά συναισθήματα ενότητας και γιορτής, που εμείς οι ίδιοι βιώνουμε με πραγματικές κοινότητες και οικογένειες που μας προσφέρουν γνήσιο συναίσθημα.

Οφείλουμε να ζούμε τη ζωή μας δημιουργικά, συναισθηματικά και ολοκληρωτικά. Οι αρχές μας, η προσοχή μας και η πρόθεση μας αυξάνεται με την ηλικία.

 

Ακούμε με προσοχή τον εαυτό μας, είμαστε αυθεντικοί

Μια άλλη πτυχή της συναισθηματικής υγείας είναι πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Αυτό σημαίνει καλλιέργεια σχέσεων που είναι συναισθηματικά ευεργετικές, καλλιεργώντας την ικανότητα αποδοχής χωρίς κρίση και λήψη εσκεμμένων αποφάσεων, που βοηθούν στην επίτευξη στόχων.

Δηλαδή δεν προσποιούμε πως ενδιαφέρομαι για να κερδίσω κάτι από τον άλλον.

Λένε ότι η σοφία έρχεται με την ηλικία. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για όλες αυτές τις πτυχές της Ευεξίας.

Γενική Ανάπτυξη

Όταν ρωτήθηκαν για το αν ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις αρχές σου, υπήρχε μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της σημαντικότητας και της ηλικίας.

ΓΙΑΤΙ? Οι νεότερες γενιές είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πλήρως διαμορφωμένες ιδέες σχετικά με τις αρχές με τις οποίες ζουν και συμμορφώνονται από τις παλαιότερες γενιές.

Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους λόγω της ηλικίας και του τρόπου ζωής τους, και αυτό μπορεί να αποδοθεί περισσότερο στις νεότερες γενιές που ακόμα να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και εξερευνούν τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Είναι πιο πιθανό να γνωρίσετε και να καταλάβετε ποιοι είστε και να ενεργήσετε ανάλογα καθώς μεγαλώνετε.

Τα κάτωθι ποσοστά αντιπροσωπεύουν την μοντέρνα “ταξινόμηση” των γεννεών:

 • 34%    Gen Z           (ηλικίες 5-25)
 • 46%    Millenials    (ηλικίες 26-40)
 • 53%    Gen X            (ηλικίες 41-55 )
 • 67%    Baby Boomers  (ηλικίες 56-76)

 

Εστίαση

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και η προσοχή δεν είναι κάτι που είναι στη μόδα, αλλά η έρευνά δείχνει ότι οι Boomers είναι 40% πιο πιθανό από το Gen Z να πουν ότι είναι προσεκτικοί και οι επιλογές τους είναι προϊόν ώριμης σκέψης.

Photo by Keren Perez on Unsplash

Η παγκόσμια εικόνα πλέον για την Ευεξία είναι η Yoga

Η Yoga για ηλικιωμένους μόνους ή ζευγάρια, τείνει να ενθαρρύνει τον κόσμο να συμμετάσχει σε ομαδική γιόγκα και άλλα σενάρια άσκησης ευεξίας. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους στο διαδίκτυο.

Σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήδη διοργανώνονται προγράμματα για τους εργαζόμενους για την υποστήριξη της ευεξίας με σκοπό περισσότερη παραγωγικότητα, λιγότερες ημέρες απουσίας και ασθένειας και ενίσχυση της εργασιακής ευτυχίας.

Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζονται από ψυχολόγους, γυμναστές και Coaches. Το κλειδί με όλες τις εικόνες που συνδέεται με το Wellness είναι ότι συλλαμβάνει την εσωτερική ευτυχία, χαρά και καλοσύνη.

Δείτε πώς ερμηνεύεται οπτικά αυτή η έκφραση εδώ:

Embed from Getty Images

 

Συμπέρασμα

Η συναισθηματική και ψυχική ευεξία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με πολλούς ανθρώπους να επιδιώκουν να καταλάβουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να δημιουργούν παραγωγικές και υγιείς συνήθειες, να αξιοποιούν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να μειώσουν το στρες στη ζωή τους.

Όσον αφορά στην σωματική υγεία προβλέπεται σχεδόν ισότιμη συμμετοχή αυτής της δύναμης σε κάθε γενιά.

«Η υγεία είναι μια κατάσταση σώματος. Η ευεξία είναι μια κατάσταση ύπαρξης. ” – J. Stanford

Καθώς μεγαλώνουμε στις επόμενες δεκαετίες θα βάζουμε στη ζωή μας τη δύναμη της ολιστικής ευεξίας και της φυσικής υγείας όλο και περισσότερο.

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!