Θέλεις πραγματική Ελευθερία;

Για να μπορέσεις να κατακτήσεις την ελευθερία, πρέπει να ξέρεις τι σε περιορίζει.

Τι είναι όλα αυτά που δεν σας αφήνουν να είστε ελεύθεροι?  

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι χρειάζεται να αισθανθείτε? 

Είτε αυτό που θα αισθανθείτε θα σας αρέσει και θα συνεχίσετε να το αισθάνεστε ή θα το διακόψετε, γιατί δεν θα σας αρέσει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσετε να αισθάνεστε έτσι.

Μετά θα δείτε αυτό που είναι να δείτε οπότε, εκεί θα καταλάβετε τι είναι αυτό που βλέπουν τα μάτια σας και ποιες εικόνες μπορούν να αλλάξουν, έτσι ώστε να σας αρέσει περισσότερο αυτό που βλέπετε και στο τέλος θα ξέρετε τι είναι αυτό που σας περιορίζει και σας κρατάει δέσμιους.

Έτσι θα μπορέσετε με αυτή τη γνώση να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στη ζωή σας για να αισθανθείτε την πραγματική Ελευθερία.

Αυτό είναι η μετατόπιση ψυχής. Η Μεταμόρφωση. Όταν η ψυχή δεν αντέχει άλλο, όταν λειτουργούμε σε χαμηλές συχνότητες, όταν λειτουργούμε πιο κάτω από το δυναμικό μας, αλλά στην ουσία θέλουμε – και μπορούμε – κάτι παραπάνω.

Θέλετε κάτι καλύτερο και είναι άξιον ερώτησης γιατί με όλη αυτή την τεχνολογία που έχουμε, δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε σε θέση να το αναζητήσουμε.

Με τόσες γνώσεις και τόσες ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω μας.

Και τελικά το σχολείο που είναι μία πολύ επίπονη υπόθεση δεν τελειώνει στην τρίτη λυκείου, δεν τελειώνει στο πανεπιστήμιο.

Κάθε φορά που μας ζορίζει κάτι κάθε φορά που μας πονάει κάτι, είναι ένα μάθημα το οποίο δεν θέλουμε να κάτσουμε να το “διαβάσουμε” αλλά αν δεν το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε, στο ίδιο μάθημα.

Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος σχεδόν, δεν είναι καλά και πως να είναι με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Φταίει γιατί δεν έχουμε πάρει το μάθημα και το μάθημα είναι ότι η τεχνολογία τελικά δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι μπορεί να μας σώσει. Το μόνο που κάνει είναι πολύ θόρυβο μας κρατάει απασχολημένους. Μας μουδιάζει έτσι ώστε να μη δείξουμε προσοχή σε αυτά που πρέπει.

Ποια είναι αυτά που πρέπει ? να ακούμε τον εαυτό μας, να τον μάθουμε, να τον κατανοήσουμε, να καταλάβουμε τα μοτίβα που λειτουργούμε, να μην έχουμε λάθος πρότυπα και τα κίνητρα να είναι όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για όλους τους άλλους.

Κάθε φορά που η κοινωνία αλλάζει και γίνονται μεγάλες μεταμορφώσεις, κάτι πεθαίνει, κάτι μένει πίσω, για να αφήσει χώρο στο νέο να γεννηθεί.

Με δεδομένη την κατάσταση που ζούμε σήμερα η οποία είναι τελείως αβέβαιη και κανένας δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι, μόνο ιστορικά άμα το πάρουμε, γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα περάσει και ελπίζουμε, γιατί η ιστορία το έχει αποδείξει ότι κάποια πράγματα περνάνε. Αλλά η προσωπική πρωτοβουλία είναι πάντα κινητήριος δύναμη. 

Ο τρόπος δουλειάς έχει αλλάξει και θα αλλάξει κι άλλο. Ο τρόπος ζωής ακόμη περισσότερο. Αυτό με κάνει πολύ σκεπτική: 

Ποια είναι η αλλαγή που εσείς θα επιλέγατε να κάνετε? ποιο είναι το μάθημα που θα κρατούσατε για να ξαναγεννηθείτε σε ένα νέο κόσμο και πως αυτός ο καινούργιος σας εαυτός θα μπορούσε να ωφελήσει τον κόσμο και ταυτόχρονα εσάς?

Τι είναι όλα αυτά που πρέπει να αφήσουμε πίσω ?

Τι είναι όλα αυτά που πρέπει να σταματήσουν να μας απασχολούν ?

Ο καθένας έχει μία συμβουλή να δώσει στον άλλον. 

Ακολουθεί μία λίστα που μπορεί να σας κάνει να δείτε που δεν είστε ελεύθεροι: 

Λίστα των απαραίτητων ελευθεριών

Ο καθένας μας πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος:

 • Να αισθανθούμε αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε και όχι αυτό που «πρέπει» να νιώσουμε

 • Να μη χρειάζεται να υπερασπιστούμε, να συζητήσουμε ή να εξηγήσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις μας

 • Να γίνουμε ο δικός μας κριτής για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις μας

 • Να αλλάξουμε τη γνώμη μας

 • Να λέμε όχι

 • Να ακολουθήσουμε τα συναισθήματά μας

 • Να είμαστε “παράλογοι”

 • Να ακολουθήσουμε τη δική μας συνείδηση ​​και γίνουμε ηθικά αυτόνομοι

 • Να κάνουμε λάθη

 • Να λέμε “Δεν ξέρω”

 • Να λέμε “Δεν είμαι υπεύθυνη/ος για εσένα”

 • Να λέμε “Λυπάμαι.”

 • Να λέμε “Ευχαριστώ” και να αποδεχόμαστε βοήθεια, ένα κομπλιμέντο κλπ.

 • Να λέμε “σε συγχωρώ”

 • Να λέμε “συγχωρώ τον εαυτό μου”

 • Να λέμε “έκανα λάθος.”

 • Να λέμε “Αισθάνομαι άσχημα που αισθάνεσαι έτσι, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνω για τον εαυτό μου τώρα.”

Εάν, ως παιδιά, δεν μας δόθηκαν αυτές οι ελευθερίες από εκείνους που είχαν εξουσία πάνω μας, τότε πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας αυτές τις ελευθερίες ως ενήλικες. Και μερικές φορές, πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό.

Εγώ την μόνη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας για το αν όλα αυτά που βλέπετε, αισθάνεστε και ακούτε σας βοηθάνε.

Εάν δεν σας βοηθάνε, αλλάξτε αυτά που ακούτε και βλέπετε έτσι ώστε να αισθανθείτε καλύτερα και κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας: τι συμβουλή μου δίνεις σήμερα εαυτέ μου? γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που θα ακούσετε ποτέ.

Όλες οι άλλες συμβουλές είναι καλές για τους άλλους και μπορεί σαν ιδέες να σας αρέσουν αλλά αν δεν ρωτήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό δεν θα μπορέσετε να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε για το μέλλον που θέλετε.

Και θα σας δώσω την εξής άσκηση: Σκεφτείτε τον εαυτό σας 10 χρόνια από τώρα, υποθετικά έχετε πετύχει όλα αυτά που θέλετε και που πάντα θέλατε, κοιτώντας 10 χρόνια πίσω τον εαυτό σας τι συμβουλή θα σας δίνατε?

Ελπίζω να το βρήκατε χρήσιμο. Όπως πάντα όλα αλλάζουν όταν βλέπουμε μία διαφορετική οπτική και προοπτική. 

Σημείωση: Αρκετά από τα στοιχεία αυτής της λίστας προσαρμόστηκαν από ή εμπνεύστηκαν από το έργο “When I Say No I Feel Guilty”, από τον Manuel Smith, PhD

Photo by Free To Use Sounds on Unsplash

 

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης