Αν εγώ το κατάφερα και εσύ μπορείς να το καταφέρεις.

“Πολύ λίγα είναι απαραίτητα για να κάνεις μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι όλα μέσα σου, μέσα στον τρόπο σκέψης σου” ~ Μάρκος Αυρήλιος

Τις περισσότερες φορές όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, μας έρχονται στο μυαλό αρνητικές σκέψεις. Το κακό με αυτές τις σκέψεις είναι ότι διαιωνίζονται: δηλαδή η μία κακή σκέψη θα φέρει την άλλη, μετά θα περάσουμε σε μία πιο αρνητική σκέψη και σύντομα έχουμε βρεθεί σε ένα λαβύρινθο, περικυκλωμένοι από εφιαλτικά ενδεχόμενα, που δεν μας αρέσει καθόλου να σκεφτόμαστε, αλλά παρόλα αυτά συμβαίνει.

Επίσης, ένα άλλο αποτέλεσμα των αρνητικών σκέψεων, είναι ότι οι αφορίζουμε το παρελθόν μας, το καταδικάζουμε σαν να μην έχουμε λάβει τίποτε θετικό, ως εκ τούτου αγχωνόμαστε πολύ περισσότερο για το μέλλον, καταδικάζουμε την έκβαση χωρίς ακόμα να έχει συμβεί, ή καταδικάζουμε άλλους ανθρώπους και περιστάσεις.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε γιατί αν αυτές οι σκέψεις δεν ελεγχθούν, μπορεί να γίνουν τρόπος ζωής. Η συνεχής αρνητική σκέψη ενδεχομένως θα επηρεάσει και την αυτοπεποίθησήμας.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως? Μπορούμε για να μετακινήσουμε την προσοχή μας σε κάτι το οποίο μας βοηθάει και μας ενδυναμώνει, γιατί όπως είπε και ο Τόνι Ρόμπινς “Όπου ρίχνεις την προσοχή σου εκεί πάει και η ενέργειά σου” , και η ενέργεια, είναι μεταδοτική.

Είναι μία πάρα πολύ απλή συμβουλή μπορεί και να την έχετε ξανακούσει. Έχει όμως και βαθύτερα νοήματα. Μετατοπίζοντας την προσοχή μας σε κάτι θετικό, διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια από την αρνητική σκέψη σε μία σκέψη που είναι πιο υποστηρικτική για εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί όλοι οι άνθρωποι να το εφαρμόσουν. Γενικά οι συμβουλές έχουν αποτελέσματα, αλλά πάντα σε αυτές τις συμβουλές υπάρχει και μία αθέατη πλευρά η οποία άμα δεν γίνει αντιληπτή, δεν θα δώσει ποτέ κανένα αποτέλεσμα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την τεράστια ικανότητα που μπορούμε άμεσα να ενεργοποιήσουμε, όταν εστιάζουμε όλες τις δυνάμεις μας στο να τελειοποιήσουμε μια μόνο πλευρά της ζωής μας» – Τόνι Ρόμπινς

Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ.

Όταν θέλουμε να αποφύγουμε να σκεφτούμε κάτι χρησιμοποιούμε αυτό που λέω εγώ λάθος γλώσσα, δηλαδή μιλάμε στον εαυτό μας με λάθος έκφραση. Για παράδειγμα, δεν θέλω να αισθάνομαι άσχημα, εύχομαι να μην γίνει αυτό που φοβάμαι, γενικά χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις μέσα στο μυαλό μας.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να μην παχύνουμε και σκεφτόμαστε δεν θέλω να παχύνω άλλο, η σκέψη και μόνο, αυτομάτως θα μας αγχώσει και δεν θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση του υπάρχοντος. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να πούμε θέλω να διατηρήσω το βάρος μου, σκοπεύω να αποκτήσω πιο υγιεινές συνήθειες οι οποίες θα με βοηθήσουν να έχω καλύτερη σιλουέτα. Αυτομάτως ο εγκέφαλος αναγνωρίζει η θετική επίδραση των λέξεων και την ενδυνάμωση που έρχεται μέσα από αυτές, σε αντίθεση με τις αγχωτικές λέξεις που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό.

Πώς γίνεται όμως αυτό?

Ένα πολύ απλό παράδειγμα που μπορεί και να το έχετε ξανακούσει:

Θα σας ζητήσω να μην σκεφτείτε έναν ροζ ελέφαντα, μην το σκεφτείτε.

Το κάνατε? Οι πιθανότητες είναι ότι προσπαθήσατε να βάψετε στο μυαλό σας τον ελέφαντα ροζ και να δείτε πώς θα είναι ένας ροζ ελέφαντας, άρα λοιπόν αυτό που λέμε στο μυαλό να μην κάνει, πάει και το κάνει.

Αυτό γίνεται γιατί οιλέξειςμας είναι η γλώσσα του συνειδητού μυαλού μας και το υποσυνείδητο δυσκολεύεται να ξεχωρίσει αυτό που του λέτε να μην κάνει.

Αυτό το πείραμα ας το δούμε κάπως αλλιώς

Τώρα θα σας ζητήσω να σκεφτείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας.

Τι σας έρχεται στο νου? βλέπετε στο μυαλό σας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Με οτιδήποτε κι αν κάνετε αυτό το πείραμα θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Το μυαλό μας δεν επικεντρώνεται σε θετικούς ή αρνητικούς συνειρμούς, εστιάζει σε αυτό που του λέτε να κάνει ή να μην κάνει, αυτό που του τονίζεται εσείς.

Αρα λοιπόν προσέξτε τα λόγια σας. Προσέξτε πως μιλάτε στον εαυτό σας και στους άλλους. Μία καλύτερη λύση θα ήταν να μετατοπίσετε την προσοχή σας σε κάτι που σας ενδυναμώνει, σκεπτόμενοι θετικά για πράγματα που θέλετε να συμβούν στη ζωή σας, όχι για αυτά που θέλετε να αποφύγετε.

Κάπως έτσι μετατοπίζεται η ενέργεια στα θετικά.

Στη διάρκεια της ζωής μας όλοι θέλουμε να αποφύγουμε να έχουμε τη λάθος συμπεριφορά, όλοι θέλουμε να μην σκεφτόμαστε αυτόν που μας στενοχωρεί ή μας προβληματίζει. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε εξασκήσει το μυαλό μας να εστιάζει σε σκέψεις υποστηρικτικές, και στη χρήση της σωστής αυτο-ομιλίας.

Εφόσον λοιπόν ο άνθρωπος είναι πλάσμα που μπορεί να οργανώνει τις σκέψεις του σε τεράστια επίπεδα, έχει και την ικανότητα να δημιουργήσει κάτι πρώτα στο μυαλό του σαν εικόνα, και μετά να το υλοποιήσει.Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, πρώτα γεννήθηκε στο μυαλό κάποιου και μετά δημιουργήθηκε για τον υπόλοιπο κόσμο.

Photo by 

Viktor Forgacs

 on 

Unsplash

Αυτή η άπειρη νοημοσύνη που μας έχει δοθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Πολλοί τα κάνουν ήδη.

Ακόμα και όταν είμαστε πληγωμένοι και απογοητευμένοι από τους ανθρώπους, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε να μην είμαστε τα αιώνια θύματα της κατάστασης. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και δεν αφήνουμε έναν άνθρωπο ή ένα γεγονός, να καταναλώσει όλη μας την ενέργεια και να υποσκελίσει την οποιαδήποτε δυνατότητα έχουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Ότι γράφω, πάντα προέρχεται από μία προσωπική ιστορία η οποία κάποια στιγμή στη ζωή μου με δυσκόλεψε, αλλά κατάφερα να βρω τον τρόπο να βελτιώσω την κατάσταση και να βγω από το αδιέξοδο.

Αυτό ήταν ένα μάθημα ζωής που πήρα όταν κατάλαβα πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τις λέξεις μου υπέρ μου.

Αποφάσισα να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου, να επιλέξω να μην είμαι το θύμα μιας κατάστασης. Αντίθετα, να βλέπω τον εαυτό μου σαν ήρωα καθημερινό, ο οποίος επιτελούσε καθημερινούς άθλους, κάτι που κατά τη γνώμη μου όλοι κάνουμε καθημερινά, απλά δεν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας γι’αυτό. Στην ουσία, άλλαξα τις λέξεις μου, τον τρόπο που μιλάω για τον εαυτό μου και προς τον εαυτό μου. Να σκεφτώ τα όνειρά μου και τι θα νιώσω όταν θα τα πραγματοποιήσω, και να δώσω όλη μου την προσοχή εκεί.

Τι μπορείτε να κάνετε (τι έκανα εγώ)

  • Βρείτε κάθε μέρα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, όχι παραπάνω από 10 λεπτά
  • Σκεφτείτε ανθρώπους και πράγματα τα οποία σας γεμίζουν χαρά
  • Κάνετε θετικές δηλώσεις προς τον εαυτό σας, έτσι ώστε να σας ενδυναμώνουν
  • Γράψτεγια τα πράγματα που σας κάνουν περήφανους για τον εαυτό σας καθημερινά
  • Εκδηλώστε  την ευγνωμοσύνη σας, πάντα υπάρχει κάτι θετικό .

Δεν έγινε σε μία μέρα, δεν έγινε σε ένα μήνα, αλλά με τη συνεχή προσπάθεια η ζωή μου άρχισε να είναι πιο θετική. Αυτά που ήθελα άρχισαν να φαίνονται πραγματοποιήσιμα (από άπιαστα όνειρα), και συνειδητοποίησα ότι όλη μου η ενέργεια είχε μετατοπιστεί στα θετικά, με αποτέλεσμα να βλέπω τις λύσεις και όχι τα εμπόδια.

Αυτό για κάποιους από εμάς έρχεται φυσικά, για άλλους πάλι, δεν είναι και τόσο εύκολο.

Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίζεις, να ορίζεις τη ζωή σου και το μέλλον σου, να είσαι εσύ ο Απόλυτος Κυρίαρχος της ηρεμίας και της ευτυχίας σου.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε Δεν αντέχω άλλο πείτε στον εαυτό σας: εργάζομαι καθημερινά προς την βελτίωση της κατάστασης και θα τα καταφέρω.

 «Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μπορούμε να κάνουμε, να έχουμε και να είμαστε ακριβώς ότι ευχόμαστε»

Και να θυμάστε: Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε.