Πνευματική ανάπτυξη: Η πρόκληση των καιρών που ζούμε

Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα που έχουν πνευματική εμπειρία. Είμαστε πνευματικά όντα που έχουν ανθρώπινη εμπειρία. ~ Pierre Teilhard de Chardin ~

Η πνευματική ανάπτυξη σε έναν κόσμο που ορίζεται από τη δύναμη, το χρήμα και την επιρροή είναι ένας Ηράκλειος στόχος. Οι σύγχρονες ανέσεις, όπως ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί, gadget και εργαλεία, καθώς και ψυχαγωγία μέσω τηλεόρασης, περιοδικών και διαδικτύου, μας προδιαθέτουν να περιορίσουμε την προσοχή μας, κυρίως στις φυσικές ανάγκες και τις επιθυμίες.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδέες μας για την αξία του εαυτού και το εσωτερικό μας νόημα είναι μπερδεμένες. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των υλικών και πνευματικών πτυχών της ζωής μας;

Το 2020 ήταν τραυματικό για όλους μας

Διακόπηκε η καθημερινότητά μας. Το νέο μας «νορμάλ» ήρθε απότομα και πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να προσαρμοζόμαστε (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου). 

Με το τέλος όμως κάθε έτους, έρχεται ο αναστοχασμός. Ειδικά για όσους από εμάς κάνουν την εσωτερική δουλειά. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να δούμε τι έχουμε μάθει, πώς έχουμε αναπτυχθεί και πως μπορούμε να προχωρήσουμε.

Το να αναπτύσσεσαι πνευματικά είναι να κοιτάς προς τα μέσα

Η πνευματική ανάπτυξη είναι ένα μακρύ και επίπονο ταξίδι, μια περιπέτεια μέσα από παράξενα εδάφη γεμάτα εκπλήξεις, χαρά και ομορφιά, δυσκολίες, ακόμη και κινδύνους. Περιλαμβάνει την αφύπνιση των δυνατοτήτων που μέχρι τώρα αδρανούν, την αύξηση της συνείδησης σε νέα σφαίρα, μια δραστική μεταμόρφωση των «φυσιολογικών» στοιχείων της προσωπικότητας και λειτουργεί κατά μήκος μιας νέας εσωτερικής διάστασης. ~ Roberto Assagioli ~ Αυτοπραγμάτωση και Ψυχολογικές Διαταραχές, 1961

Η ενδοσκόπηση δεν ξεχνά τα πράγματα που συνέβησαν σε μια μέρα, εβδομάδα ή μήνα. Πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά και να σκεφτείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τα κίνητρά σας.

Η περιοδική εξέταση των εμπειριών σας, των αποφάσεων που λαμβάνετε, των σχέσεων που έχετε και των πραγμάτων που εμπλέκονται, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους στόχους της ζωής σας, για τα καλά χαρακτηριστικά που πρέπει να διατηρήσετε και τα λιγότερο καλά χαρακτηριστικά που πρέπει να απορρίψετε.

Η Σκιά του εαυτού

Ως λιγότερο καλά χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε για τη Σκιά του εαυτού μας. Εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουμε θάψει βαθιά μέσα μας και κάνουμε πως δεν υπάρχουν. 

Η εργασία για την ενσωμάτωση της σκιάς, είναι ίσως από τα πιο ουσιώδη κομμάτια στο δρόμο της αυτογνωσίας.

Αν και είναι δύσκολο εγχείρημα ωστόσο, αυτές οι  παραμελημένες πτυχές μας, αποζητούν αναγνώριση της ύπαρξης τους, ώστε να εκλεπτυνθούν και να γίνουν αποδεκτές.

Ο ίδιος ο Jung συνήθιζε να αναφέρει πως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στο σύνολο του και όχι μόνο στα κομμάτια που μας είναι αρεστά και εύκολα να τα υιοθετήσουμε ως θετικά χαρακτηριστικά.

Η εργασία με την ενσωμάτωση της Σκιάς όταν γίνει σωστά έχει θεραπευτική επίδραση καθώς μπορεί να θεραπεύσει τραύματα του παρελθόντος και να μας χαρίσει την εσωτερική πληρότητα που τόσο λαχταράμε.

Επιπλέον, σας δίνει ενδείξεις για το πώς να ενεργήσετε, να αντιδράσετε και να συμπεριφερθείτε εν μέσω οποιασδήποτε κατάστασης.

Όπως κάθε δεξιότητα, η ενδοσκόπηση είναι κάτι που μπορείτε να μάθατε να κάνετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι το θάρρος και η προθυμία να αναζητήσετε τις αλήθειες που βρίσκονται μέσα σας.

Ακολουθούν ορισμένοι δείκτες για όταν κάνετε ενδοσκόπηση: να είστε αντικειμενικοί, να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να εστιάζετε στους τομείς σας προς βελτίωση. 

Να θυμάστε, η συναισθηματική σας κατάσταση δεν είναι εσείς, είναι αυτό που βιώνετε στην παρούσα φάση, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σας και δεν μπορείτε να τους ευχαριστήσετε όλους. 

Το να ωριμάζεις πνευματικά σε βοηθάει να αναπτύξεις τις δυνατότητές σου

Το πιο ιερό μέρος δεν είναι η εκκλησία, το τζαμί ή ο ναός, είναι ο ναός του σώματος. Εκεί ζει το πνεύμα. ~ Susan L. Taylor ~

 Η θρησκεία και η επιστήμη έχουν διαφορετικές απόψεις για θέματα του ανθρώπινου πνεύματος. Η θρησκεία βλέπει τους ανθρώπους ως πνευματικά όντα που ζουν προσωρινά στη Γη, ενώ η επιστήμη θεωρεί το πνεύμα ως μία μόνο διάσταση ενός ατόμου.

Η κυριότητα του εαυτού είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές διδασκαλίες. Οι ανάγκες του σώματος αναγνωρίζονται αλλά τοποθετούνται κάτω από τις ανάγκες του πνεύματος. Οι πεποιθήσεις, οι αξίες, η ηθική, οι κανόνες, οι εμπειρίες και τα καλά έργα, παρέχουν το προσχέδιο για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του πνευματικού όντος.

Στην Ψυχολογία, η πραγματοποίηση του πλήρους δυναμικού κάποιου είναι να αυτοπραγματοποιηθεί. Ο Maslow εντόπισε αρκετές ανθρώπινες ανάγκες: φυσιολογικές/βιολογικές, ασφάλεια, κοινωνικές ανάγκες / κοινωνική αποδοχή, αυτοεκτίμηση, και αυτοπραγμάτωση / αίσθηση πληρότητας (ανθρωπιστική προσέγγιση). Ο James ταξινόμησε προηγουμένως αυτές τις ανάγκες σε τρεις: υλικές, συναισθηματικές και πνευματικές (θεωρία του εαυτού-λειτουργισμός).

Όταν έχουμε ικανοποιήσει τις βασικές φυσιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες, οι πνευματικές ή υπαρξιακές ανάγκες έρχονται στην επιφάνεια. Η επίτευξη κάθε ανάγκης οδηγεί στη συνολική ανάπτυξη του ατόμου.

Ίσως η διαφορά μεταξύ των θρησκειών και της ψυχολογίας είναι το τέλος της προσωπικής ανάπτυξης: ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ βλέπουν ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι ένα μέσο προς την εξυπηρέτηση του Θεού, ενώ η ψυχολογία θεωρεί ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι αυτοσκοπός.

Το να ωριμάζεις πνευματικά είναι να ψάχνεις για νόημα

Μην πείτε, «Ακολουθώ το ένα αληθινό μονοπάτι του Πνεύματος», αλλά μάλλον «Βρήκα το Πνεύμα να περπατά στο δρόμο μου», γιατί το Πνεύμα περπατά σε όλα τα μονοπάτια. ~ Khalil Gibran ~ Ο Προφήτης, 1923

Οι θρησκείες που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ υποθέτουν ότι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι να υπηρετεί τον Δημιουργό όλων των πραγμάτων.

Αρκετές θεωρίες στην ψυχολογία προτείνουν ότι τελικά δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

Είτε πιστεύουμε ότι το νόημα της ζωής είναι προκαθορισμένο είτε αυτοκατευθυνόμενο, για να αναπτύξουμε το πνεύμα μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουμε απλά και μόνο.

Δεν γνωρίζουμε το νόημα της ζωής μας κατά τη γέννηση, αλλά αποκτούμε γνώση και σοφία από τις αλληλεπιδράσεις μας με τους ανθρώπους και από τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας στις καταστάσεις που βρισκόμαστε.

Καθώς ανακαλύπτουμε αυτό το νόημα, υπάρχουν ορισμένες πεποιθήσεις και αξίες που απορρίπτουμε και επιβεβαιώνουμε. Οι ζωές μας έχουν σκοπό. Αυτός ο σκοπός χρησιμοποιεί όλες τις φυσικές, συναισθηματικές και πνευματικές δυνατότητές μας.

Μας στηρίζει σε δύσκολους καιρούς και μας δίνει κάτι στο οποίο προσβλέπουμε – έναν στόχο που πρέπει να επιτύχουμε, έναν προορισμό που πρέπει να φτάσουμε.

Ένα άτομο χωρίς σκοπό ή νόημα είναι σαν ένα παρασυρόμενο πλοίο στη θάλασσα.

Το να ωριμάζεις πνευματικά είναι να αναγνωρίζεις διασυνδέσεις

Πιστεύω ότι ακούω αυτό που δεν έχει ήχο, ότι αγγίζω το άυλο και βλέπω το αόρατο.~ Adam Clayton Powell, Jr. ~

Οι θρησκείες τονίζουν την έννοια της σχέσης μας με κάθε δημιουργία, ζωντανή και άψυχη.

Έτσι, αποκαλούμε άλλους ανθρώπους «αδελφούς και αδελφές» ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άμεσες σχέσεις αίματος. Επιπλέον, οι θεοκεντρικές θρησκείες  μιλούν για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ενός ανώτερου όντος.

Από την άλλη πλευρά, η επιστήμη επεξηγεί τον σύνδεσμό μας με άλλα ζωντανά πλάσματα μέσω της θεωρίας της εξέλιξης.

Αυτή η συσχέτιση φαίνεται ξεκάθαρα στην έννοια της οικολογίας, στην αλληλεπίδραση μεταξύ ζωντανών και μη ζωντανών πραγμάτων.

Στην ψυχολογία, η συνδεσιμότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της υπερβατικότητας, της υψηλότερης ανθρώπινης ανάγκης σύμφωνα με τον Maslow.

Η αναγνώριση της σύνδεσής μας με όλα τα πράγματα μας κάνει πιο ταπεινούς και με σεβασμό σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και πράγματα στη φύση. Μας κάνει να εκτιμήσουμε τα πάντα γύρω μας.

Μας κινεί να προχωρήσουμε πέρα από τη ζώνη άνεσής μας και να προσεγγίσουμε άλλους ανθρώπους και να γίνουμε διαχειριστές όλων των άλλων πραγμάτων γύρω μας.

Η ανάπτυξη είναι μια διαδικασία, επομένως η ανάπτυξη του πνεύματος είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Κάτι κερδίζουμε κάτι χάνουμε, αλλά το σημαντικό είναι ότι μαθαίνουμε, και από αυτή τη γνώση, καθίσταται δυνατή η περαιτέρω πνευματική ανάπτυξη. 

Σας ενθαρρύνω να κάνετε μερικές σκέψεις καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτού του μήνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει γράψιμο που για εμένα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είτε περπατώντας, είτε χαλαρώνοντας, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο στις σκέψεις σας. Έχουν πολλά να σας πουν. 

Αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους της ζωής σας, πρέπει να ξεκινήσετε με το πνεύμα. ~ Oprah Winfrey ~

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης