Συμβουλές Για Το Τέλος Του Κόσμου (Που Ξέρουμε)

Όπου και να κοιτάξουμε, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά καταρρέει και οι άνθρωποι πραγματικά φοβούνται για το μέλλον. Ένας από τους πιο πολυγραφότατους στωικούς φιλοσόφους στην ιστορία, ο Μάρκος Αυρήλιος είπε … “Αν σας ενοχλεί οτιδήποτε εξωτερικό, ο πόνος δεν οφείλεται στο ίδιο το πράγμα αλλά στην εκτίμησή σας για αυτό. Και γι αυτό έχετε τη δύναμη να  αλλάξετε την εκτίμησή σας ανά πάσα στιγμή”. 

Για πολλούς από εσάς, αυτή είναι η πρώτη «ύφεση» που βιώνετε ως ενήλικες και ακόμα και αν δεν είναι, κάθε ύφεση  μοιάζει να είναι διαφορετική αυτή τη φορά και αυτή τη φορά  όλα θα καταρρεύσουν…

Έτσι, απαντώντας σε εκατοντάδες ερωτήσεις που αυτή τη στιγμή τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα μυαλά όλων μας, σκέφτηκα να παρουσιάσω κάποιους από τους τρόπους που χρησιμοποιούν όλοι οι οικονομικοί γκουρού, οι coaches παγκοσμίως και φυσικά και εγώ σαν Coach, ενδυναμώνοντας τον εαυτό μου για να καταφέρω να μεταμορφώσω την αρνητικότητα και τον πανικό της τρέχουσας κατάστασής μας, του Coronavirus και της εξελισσόμενης οικονομικής αστάθειας, σε εξέλιξη, πρόοδο και επιτυχία. 

Τα παρακάτω είναι βασικές αρχές και στρατηγικές που θα βρείτε σε πολλά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και φυσικά στα μυαλά των εκατομμυριούχων αυτού του κόσμου: 

1. Ξεχάστε τις απώλειές σας, επικεντρωθείτε στις ευκαιρίες σας 

Πολλοί, εάν όχι όλοι, έχουν αισθανθεί την κλιμάκωση του Coronavirus και του φόβου και της υστερίας που έχει εξαπλωθεί μαζί του. Και είναι πολύ εύκολο να ηττηθείτε διανοητικά από προσωρινές απώλειες στα εισοδήματά σας, τόσο πολύ ώστε να μην μπορείτε να βρείτε την ενέργεια, την εμπιστοσύνη και τα κίνητρα για να το ξεπεράσετε, προσαρμόζοντάς τις υπηρεσίες σας σε αυτό που χρειάζεται τώρα η αγορά. Πολλές φορές, όταν τα πράγματα πάνε καλά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ελέγχουν πραγματικά τα εξωτερικά γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι  περισσότεροι  άνθρωποι νιώθουν τόσο ηττημένοι και καταθλιπτικοί όταν τα πράγματα δε πάνε καλά. 

Πιστεύουν ότι έχουν χάσει την έμφυτη ικανότητα τους που τους καθορίζει και τη νοημοσύνη τους όταν κάνουν «λάθος». Όμως, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για εξωτερικά γεγονότα, αλλά για το πως ανταποκρίνονται και αντιδρούν σε εκείνα τα γεγονότα που έχουν σημασία μακροπρόθεσμα. 

2. Αγνοήστε τον θόρυβο, εστιάστε στη λογική και τις ιστορικές τάσεις

Το γεγονός είναι ότι μόνο μία από τις δύο καταστάσεις μπορεί να συμβεί, είτε η χρηματιστηριακή αγορά θα καταρρεύσει στο μηδέν, και ο καπιταλισμός και οικονομικός μας κόσμος θα εξατμιστούν, ή τα πράγματα θα ανακάμψουν πιθανότατα μέσα στους επόμενους 24 μήνες ή πολύ νωρίτερα. Και αν αγχώνεστε από αυτό, και αγχώνεστε από κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε όπως η οικονομία, θυμηθείτε ξανά τα σοφά λόγια του Μάρκου Αυρήλιου … “Έχετε δύναμη πάνω στο μυαλό σας – όχι στα εξωτερικά γεγονότα. Συνειδητοποιήστε το αυτό, και θα βρείτε δύναμη. Όλα όσα ακούμε είναι κάποια γνώμη, όχι γεγονός. Όλα όσα βλέπουμε είναι μια προοπτική, όχι η αλήθεια. Το σύμπαν είναι αλλαγή, η ζωή μας είναι αυτό που δημιουργούν οι σκέψεις μας”.

Το άγχος δεν προκαλείται από κάποια πράγματα, αλλά από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτά. Και αυτό που σκεπτόμαστε μαζί με το στρες που προκαλείται από αυτό, μπορεί να ανακληθεί διανοητικά ανά πάσα στιγμή. Το «μέλλον» είναι απλώς στη φαντασία σας, δεν υπάρχει μόνο “όπως το φαντάζεστε” με τις σκέψεις σας και το μόνο μέλλον που έχει σημασία είναι αυτό που δημιουργείτε με συνέπεια για τον εαυτό σας, με αδιάλειπτη, καθημερινή, βαθμιαία δράση. 

3. Εστιάστε σε αυτό για το οποίο είστε ευγνώμονες! 

Πρόσφατα έγραψα ένα άρθρο για το νόημα της ζωής και μέσα σε αυτό ανέφερα ένα βιβλίο στο οποίο μία νοσοκόμα είχε καταγράψει τις σκέψεις εκατοντάδων ηλικιωμένων ανθρώπων. Στις τελευταίες ώρες τους, όταν τους ζήτησε να κοιτάξουν πίσω στη ζωή τους και να προσδιορίσουν ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή τους, σχεδόν όλοι τους είπαν το ίδιο πράγμα. Δεν ήταν χρήματα, δεν ήταν η οικονομία, δεν ήταν η δουλειά τους. Ήταν οι σχέσεις τους και ο χρόνος τους.

Ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους να απομονώνονται, να νιώθουν καταθλιπτικοί και αβοήθητοι και όταν συμβαίνει αυτό, εξαρτάται από εσάς να απευθυνθείτε στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν και να κάνετε ότι μπορείτε για να τους βοηθήσετε και να είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε.

Κάθε μέρα μπορείτε να επιλέξετε αν θα παραπονεθείτε και θα εκπέμψετε αρνητικότητα ή θα είστε ευγνώμονες για τις ευλογίες σας και θα εκπέμπετε θετικότητα. Η αρνητικότητα προσελκύει μόνο περισσότερη αρνητικότητα, η μιζέρια αγαπά την παρέα, και σε περιόδους κρίσης η αλήθεια υπερεκτιμάταιΓίνετε η δύναμη της εμπιστοσύνης για όλους όσους χρειάζεστε στη ζωή σας και ενισχύστε τις σχέσεις σας, ξεχάστε τι είναι προσωρινά λάθος και εστιάστε σε αυτό που είστε ευγνώμονες, να είστε μια θετική δύναμη που προσελκύει άλλη παρόμοια ενέργεια και σας επιστρέφεται. 

4. Εστίαση στο παρόν, διακοπή της διαμονής στο παρελθόν ή στο μέλλον

Επικεντρωθείτε στο να βοηθήσετε και να δώσετε αξία σε άλλους γύρω σας, βοηθήστε τους να μεταμορφώσουν τα αρνητικά τους σε θετικά, να εξαπλώσετε την αγάπη και την αισιοδοξία και το σύμπαν θα σας επιστρέψει τα ίδια πράγματα μέσω του νόμου έλξης. Και όσο περισσότερο συμβάλλετε με αυτόν τον τρόπο, τόσο περισσότερο θα γίνετε φάρος ελπίδας για όσους την χρειάζονται. Και όπως οι μύες σας αναπτύσσονται στο γυμναστήριο μέσω των αντιστάσεων, έτσι και ο νους σας επεκτείνετε όταν αντιμετωπίζει την έντονη αντίσταση σε περιόδους κρίσης. Επιλέγοντας έτσι να αλλάξετε εκ διαμέτρου το παράδειγμά σας και επιλέγοντας να βλέπετε την παρούσα κατάσταση ως μοναδική ευκαιρία για την ταχύτερη και πιο βαθιά εσωτερική ανάπτυξη, αντί για κρίση, θα προσελκύσετε και άλλους που κάνουν το ίδιο.

Φωτογραφία από τον 

David Lezcano

 στο 

Unsplash

Εστιάστε στις επόμενες 24 ώρες, τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε ακόμη και μια μικρή πρόοδο, να εντοπίσετε το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε και να εργαστείτε αδιάκοπα προς αυτό, να απενεργοποιήσετε όλες τις ειδοποιήσεις ειδήσεων και να βρείτε μια στιγμή ηρεμίας μέσα στην φούσκα της πραγματικότητας σας μέχρι το σύμπαν να το ξεκαθαρίσει. Επειδή θυμόμαστε, βρισκόμασταν σε μια σχετικά μακρά ανοδική πορείαστην  ιστορία (11 χρόνια), και αυτό που ανεβαίνει, πρέπει να κατέβει, αλλά όπως είπε και ο Isaac Newton, για κάθε δράση, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση, που σημαίνει, ότι πηγαίνει κάτω, πρέπει επίσης να ανέβει :).  

5 . Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, ξεχάστε αυτά που δεν μπορείτε

Ο χαρακτήρας ενός ατόμου δεν μετριέται όταν τα πράγματα κυλάνε ομαλά. Ο αληθινός χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται σε περιόδους Χάους. Ο τρόπος που αντιδράτε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και είναι όλα εκτός ελέγχου, καθορίζει τη διανοητική σας στάση. Ο Coronavirus και η οικονομική αντίδραση σε αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα, είναι κάτι έξω από τον έλεγχό σας, αλλά αυτό που είναι στον έλεγχό σας, είναι το πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτό. Και με όλο και περισσότερες καραντίνες να εμφανίζονται από ποτέ, το να μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι δημιουργώντας το εισόδημά σου, είναι πιο σημαντικό τώρα, από όσο ποτέ άλλοτε. Ο καλύτερος χρόνος για να φυτέψετε ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια, αλλά η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι αυτή η στιγμή και όπως είπε και ο οικονομικός γκουρού, Warren Buffett : “Να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν άλλοι φοβούνται“.
Περισσότερος νέος πλούτος δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, και ο χρόνος είναι τώρα για εσάς να διεκδικήσετε το δικό σας μερίδιο. Να θυμάστε ότι οι οικονομικές περίοδοι και οι ευκαιρίες όπως αυτή, έρχονται μόνο μια φορά σε μια δεκαετία ή και περισσότερο, οπότε αν δεν θέλετε να χάσετε αυτή την ευκαιρία, πρέπει να αναλάβετε δράση τώρα.

Φυσικά τα χρήματα στη ζωή δεν είναι το παν, δεν εγγυούνται την ευτυχία. Είναι απλά ένα μέσο έκφρασης ελευθερίας για ορισμένες απολαύσεις. Τα χρήματα αυτό κάθε αυτό δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά, είναι ουδέτερα. Είναι μια μορφή ενέργειας που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε είτε για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας ή να τα χρησιμοποιήσουμε με ανήθικους και ανέντιμους τρόπους. Η επιλογή είναι στον καθένα μας. 

Εφαρμόζοντας όμως κάποιες από τις παραπάνω αρχές, ακόμα και αν δε σας κάνουν πλούσιους, σίγουρα θα σας κάνουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την καινούργια “φούσκα” της τωρινής πραγματικότητας στην οποία είμαστε μέσα, όλοι μαζί. 

Μένουμε σπίτι, αλλά δε μένουμε άπραγοι. Και ποτέ, μα ποτέ, ποτέ δεν εγκαταλείπουμε.

Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκεπτόμαστε.

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!