2020: Ένας χρόνος που θέλει να μας πει πολλά για τη ζωή

“Λέω, ακολουθήστε την ευδαιμονία σας και μην φοβάστε, και οι πόρτες θα ανοίξουν όπου δεν ξέρατε ότι θα άνοιγαν. Αν ακολουθήσετε την ευδαιμονία σας, οι πόρτες που θα ανοίξουν για σας, δεν θα άνοιγαν για κανέναν άλλον». – Joseph Campbell

Είμαι ερωτευμένη με τη ζωή μου. 

Δεν το λέω αυτό για να καυχηθώ, ούτε για να δείξω ανωτερότητα.

Δεν λέω ότι είμαι διαρκώς χαρούμενη, ή ότι η ζωή μου είναι χωρίς βάσανα και πόνο – έχει και από αυτά.

Αλλά έχω ακολουθήσει την ευδαιμονία μου για πάρα πολλά χρόνια και αυτό μου βγήκε σε καλό. 

Αληθινά απολαμβάνω το πώς περνάω τις μέρες μου και βρίσκω ουσιαστικό νόημα στην καθημερινότητα μου.

Αν σας αρέσει η ιδέα, ίσως μπορώ να σας βοηθήσω να κάνετε το ίδιο.

2020: Ένας χρόνος ατελείωτων ευκαιριών 

Η ζωή, ειδικά στον 21ο αιώνα, είναι γεμάτη από δυνατότητες. 

Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να ταξιδέψεις στα πιο απομακρυσμένα μέρη, να δημιουργείς σε μυριάδες καλλιτεχνικά μέσα, να φτιάχνεις τη δική σου επιχείρηση, να συναντάς συναρπαστικούς και εκπληκτικούς ανθρώπους, να κάνεις πράγματα για να βοηθήσεις τον κόσμο και να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς από τον τεράστιο όγκο της ανθρώπινης γνώσης.

Υπάρχουν τόσα πολλά να εξερευνηθούν, να γίνουν, να ονειρευτούν, να δημιουργηθούν. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες. 

Μόλις προσπεράσετε το ξεπερασμένο σενάριο ζωής που λέει απλά να «εκπαιδευτείτε», να βρείτε μια δουλειά, να παντρευτείτε, να αγοράσετε ένα σπίτι, να έχετε παιδιά και να εργάζεστε στον ίδιο χώρο για 40 χρόνια (α. δεν είναι καθόλου άσχημο σενάριο – απλά δεν είναι για όλους β. η εργασία σε μία εταιρεία πια για τόσα χρόνια είναι πολύ δύσκολη και βάσει των τεχνολογικών κβαντικών αλμάτων ίσως και ανέφικτη), ένα ολόκληρο σύμπαν ευκαιριών σας περιμένει. 

Το πρώτο βήμα για να βρεις και να ακολουθήσεις τη χαρά σου είναι να ξυπνήσεις σε αυτή την πραγματικότητα. Να αγαπήσεις αυτήν την πραγματικότητα.

Το Διαδίκτυο έχει ανοίξει νέες όψεις του τρόπου ζωής, έργων, δημιουργιών, διαδρομών ζωής και δυνατοτήτων για να εξερευνηθούν από τους ανθρώπους.

Έχω παραδείγματα ανθρώπων που τα παράτησαν όλα για να πάνε σε ένα κέντρο αναψυχής για να μάθουν γιόγκα στην Ινδία ή που σχεδιάζουν ιστοσελίδες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή κάνουν μαθήματα on line. Μπορείτε αν θέλετε σήμερα να δημιουργήσετε διαδικτυακά μαθήματα διαλογισμού σε μία παραλία ή να διδάξετε ελληνικά ή να δημοσιεύσετε eBooks από την άνεση του καναπέ σας.

Όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω σας, η νοοτροπία σας μετατοπίζεται (Mindset shift).

Πάντα υπάρχει μια επιλογή.

Αν δεν σας αρέσει η ζωή σας, μπορείτε να την αλλάξετε. 

Photo by Joshua Sortino – Unsplash

Μέχρι να βρούμε το δρόμο σας

Υπάρχει ένα απόφθεγμα, το οποίο συνήθως αποδίδεται στον Einstein, το οποίο λέει: “Η παραφροσύνη κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα”.

Όλοι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, αλλά λίγοι άνθρωποι είναι πραγματικά πρόθυμοι να  αναλάβουν δράση για να αλλάξουν τα βαθιά ριζωμένα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς τους.

Λίγοι είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσης τους  δοκιμάζοντας νέους τρόπους και μεθόδους διαβίωσης

Ωστόσο, αν καταφέρετε να μάθετε να το κάνετε αυτό, θα αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες της ζωής.

Η ανακάλυψη του πραγματικού εαυτού και των προσωπικών δυνατοτήτων έρχεται μόνο από την αυτογνωσία. 

Πρέπει να μάθετε να  «τολμάτε»  όταν πρόκειται για την  υιοθέτηση νέων συνηθειών, τη μάθηση νέων δεξιοτήτων, τη μετάβαση σε μια νέα θέση εργασίας ή τη μετάβαση σε μια νέα καριέρα.

Καθώς δοκιμάζετε όλο και περισσότερες δυνατότητες, η στρατηγική αλλαγής της ζωής σας αρχίζει να γίνεται δεύτερη φύση.

Αυτό που πολλές φορές θεωρούν οι άλλοι ως μια ανυπέρβλητη πρόκληση μπορεί να χωριστεί σε μικρότερες ξεκάθαρες, εύκολες δράσεις που σταδιακά μεταμορφώνουν την πραγματικότητά σας.

Εάν είστε δυσαρεστημένοι με τη δουλειά σας, μην παραπονιέστε, κάντε κάτι για αυτό:

Ψάξτε στο Διαδίκτυο και υπολογίστε ποια εναλλακτικά σενάρια καριέρας σας ταιριάζουν σε σχέση με τις δεξιότητες που ήδη έχετε.

Το να ρίχνεις τον εαυτό σου σε ένα νέο περιβάλλον επιταχύνει την προσωπική εξέλιξη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Μπορείτε να υπολογίσετε ποιες εμπορικές δεξιότητες χρειάζεται να μάθετε έτσι ώστε να ανοίξετε νέες διαδρομές και, στη συνέχεια, να αρχίσετε να μαθαίνετε.

Το Διαδίκτυο είναι το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε ποτέ. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούν έτσι, αλλά είναι όλα εκεί – όλες οι πληροφορίες για να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε. Είναι η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας των πόρων αυτοδιδασκαλίας.

Χρησιμοποιήστε το Google για να βρείτε ότι χρειάζεστε, στη συνέχεια  οργανώστε τις ώρες  σας με τέτοιο τρόπο για να προσθέσετε νέες ενότητες στο μυαλό σας, νέα εργαλεία για την εργαλειοθήκη σας.

Ο Bruce Lipton είπε: “Η προοπτική σας είναι πάντα περιορισμένη από το πόσα γνωρίζετε. Αναπτύξτε τις γνώσεις σας και θα μεταμορφώσετε το μυαλό σας.”

Θα προσθέσω ότι η ζωή σας περιορίζεται μόνο από το πόσα γνωρίζετε και πόσο ελεύθερα μπορείτε να φανταστείτε.

Επεκτείνετε τις γνώσεις σας, εκμεταλλευτείτε τη φαντασία σας και θα μεταμορφώσετε τη ζωή σας.

Και καθώς μεταμορφώνετε τη ζωή σας – δοκιμάζοντας μια ποικιλία από μονοπάτια και έργα – θα αρχίσετε αναπόφευκτα να ανακαλύπτετε τους τρόπους που σας βάζουν σε κατάσταση ροής και κάνει το DNA σας να χορεύει από χαρά, με αποτέλεσμα αυτές οι δοκιμές να φτάσουν να γίνουν πλήρη απασχόληση.

“Αν ακολουθήσετε την ευδαιμονία σας, βάζετε τον εαυτό σας μια διαδρομή που υπήρχε εκεί όλη την ώρα, σας περίμενε, και θα ζείτε τη ζωή που έπρεπε να ζείτε”. – Joseph Campbell

Τι πραγματικά χρειάζεται για να γίνει αυτό;

Από ότι έχει αποδειχτεί επιστημονικά και ιστορικά, η ζωή μας είναι γεμάτη δυνατότητες όπου μπορούμε να εξερευνούμε συνεχώς μέχρι να βρούμε ένα μονοπάτι που να φωτίζει το μυαλό μας και να γεμίζει με χαρά την ψυχή μας.

Η ερώτηση είναι λοιπόν: Γιατί δεν το κάνουν περισσότεροι άνθρωποι αυτό; 

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φαινομενικά “κολλημένοι” σε ζωές που δεν απολαμβάνουν;

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι αυτό: Οι άνθρωποι φοβούνται.

Χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα να αμφισβητήσεις κάθε σενάριο ζωής που υπάρχει και να αποφασίσεις να δημιουργήσεις το δικό σου βιβλίο κανόνων.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις περίπου αυτό που σου είπαν οι γονείς σου, οι δάσκαλοι και άλλα πρόσωπα.

Δηλαδή, είναι “ευκολότερο” υπό την έννοια ότι απαιτεί πολύ λιγότερη σκέψη, αυτοδιάθεση, δοκιμή και λάθος, και σπάσιμο των κανόνων.

Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι πραγματικά πολύ πιο δύσκολο να παραμείνουμε ικανοποιημένοι σε ένα κατεστημένο, καθώς πιθανότατα θα καταλήξετε σε μια ζωή που δεν σας αρέσει, απλά επιβιώνοντας δηλαδή με τρόπο που δεν αντανακλά ή εκφράζει το ποιοι πραγματικά είστε. Αυτή είναι και μια αιτία πολλών παθήσεων σήμερα.

Και πάλι, θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Δεν έχει τόση σημασία το ταλέντο ή κάποιου είδους ευφυίας.

Χρειάζεται μεγάλο θάρρος και τόλμη για να διακινδυνεύσεις να αποδοκιμαστείς από την οικογένεια, τον κύκλο των ανθρώπων που περιστοιχιζόμαστε, επιδιώκοντας πάση θυσία μια ζωή πάθους, ελευθερίας και προσφοράς.

Η κατάργηση κάποιων κανόνων κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα, διότι τους αναγκάζει να αναρωτηθούν αν πρέπει να ζουν διαφορετικά και συχνά δεν τους αρέσει η ειλικρινής απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Συχνά χρειάζεται τεράστιο θάρρος για να κάνετε κάποια βήματα κατά μήκος των μονοπατιών που θα καταλήξουν τελικά σε «κβαντικά άλματα» στην ανάπτυξή σας.

Το 2008, 36 ετών αποφάσισα να χωρίσω από έναν φαινομενικά καλό γάμο, να μείνω μόνη μου, να αλλάξω δουλειά και να βρω την προσωπική μου ελευθερία.

Αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έκανα ποτέ.

Υπήρξαν μέρες που αμφισβητούσα τον εαυτό μου. Υπήρξαν μέρες που ένιωθα φοβερή μοναξιά. Έλεγα ότι έκανα λάθος.

Κι όμως το  έκανα ούτως ή άλλως, επειδή ήμουν αποφασισμένη  να μην συμβιβαστώ για να μη δίνουν οι άλλοι ότι “ταμπέλα” τέλος πάντων  δίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Το κάλεσμα σε μια ζωή ελευθερίας, περιπέτειας και σκοπού ήταν τόσο  έντονο που ένιωσα ότι δεν είχα πραγματικά άλλη επιλογή.

Η ζωή που ζούσα αν και δική μου επιλογή μέχρι τότε – σχεδιάστηκε για κάποια άλλη, και ήμουν πρόθυμη να κάνω ότι χρειαζόταν για να μη ξανασυμβεί αυτό. Πιστεύω ότι αυτή η ατσάλινη αποφασιστικότητα είναι θεμελιώδης, αν θέλετε πραγματικά να βρείτε μια ζωή που να είστε ενθουσιασμένοι όταν ξυπνάτε. Αν και η λέξη “πρέπει” είναι δεσμευτική και την αποφεύγω, πρέπει να αρνηθείτε να  συμβιβαστείτε για οτιδήποτε λιγότερο. 

Όπως ίσως μαντέψετε, αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου κατέληξε να είναι μεταμορφωτικό για μένα. Ήταν μια μετατόπιση παραδείγματος και επιταχυντής ανάπτυξης με αμέτρητους τρόπους. Έθεσε το νέο σκηνικό για την ζωή μου, εξοπλίζοντας με πολλές νέες δυνατότητες και ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτοπεποίθησης. Άνοιξε το μυαλό μου σε μια πληθώρα δυνατοτήτων και τρόπων που δεν είχα εξετάσει ποτέ. Με εισήγαγε σε ένα δίκτυο άλλων ανθρώπων που έκαναν εξαιρετικά πράγματα – ένα ζωτικό όφελος στην πορεία του να δημιουργείς συνήθειες έτσι ώστε να αναβαθμίσεις τον εαυτό σου.

Όταν ξεκινούσα εκείνο το ταξίδι αυτογνωσίας, άρχισα να ερωτεύομαι πραγματικά με τη ζωή μου – για να δω τι Ευκαιρία μου έδωσα – και δεν το έχω μετανιώσει από τότε.

Η Ζωή αγαπά το θάρρος

“Ακολουθήστε την ευδαιμονία σας και το σύμπαν θα ανοίξει πόρτες για σας εκεί όπου υπήρχαν μόνο τοίχοι”, γράφει ο Joseph Campbell.

Και στο ίδιο πνεύμα, λέμε ότι η Τύχη βοηθάει τους τολμηρούς «Audaces fortuna juvat». Ο Ανδρέας Κάλβος έγραψε στις Ωδές του: “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”.  

Αν δεσμευτείτε, η ζωή θα ανταποκριθεί σε αυτή τη δέσμευση, αφαιρώντας αδύνατα εμπόδια.

Από την εμπειρία μου, αυτές οι δηλώσεις περιέχουν και σοφία και αλήθεια.

Εάν μπορείτε να επιστρατεύσετε το θάρρος και την αποφασιστικότητα για να κάνετε ένα άλμα πίστης

Εάν ότι κάνετε είναι με 100% καθαρή πρόθεση, να βρείτε έναν τρόπο να ζήσετε μια καλή ζωή και είστε πρόθυμοι να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να συμβεί αυτό …

Η ζωή θα σας ανταμείψει. 

Οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες που χρειάζεστε θα εμφανιστούν συγχρονιστικά και θα αισθανθείτε μια σταδιακή μείωση του άγχους για το μέλλον, καθώς αντιλαμβάνεστε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τη δική σας πορεία.

Όταν η καρδιά σας βρίσκεται στο σωστό μέρος, όταν αποδίδετε, ζείτε σε ακεραιότητα και ευθυγραμμίζεστε με τις αξίες και τις επιθυμίες σας σε επίπεδο ψυχής, τα  πράγματα αρχίζουν απλά να κυλάνε με ένα περίεργο τρόπο. Ανακαλύπτετε ότι ζείτε μια βαθιά ικανοποιητική ζωή, ενώ μοιράζεστε τα δώρα σας με ένα τρόπο που φαίνεται πιο βέλτιστος για να βοηθήσετε την ανθρωπότητα.

Δεν ξέρω γιατί λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά έχω δει μια μεγάλη ποσότητα αποδείξεων στη ζωή μου και τη ζωή των στενών μου φίλων που δείχνουν ότι λειτουργεί.

Αλλά το κλειδί είναι ότι τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι να περάσετε σε δράση. 

Ξεκινήστε ένα blog ή ένα κανάλι ή ένα podcast στο YouTube.

Ταξιδέψτε σε μια ξένη χώρα. Αλλάξτε δουλειά. Τερματίστε αυτή την τοξικά μονόπλευρη σχέση ή “φιλία”. Διδάξτε στον εαυτό σας μια νέα δεξιότητα. Κάνε ότι σας παθιάζει το Σαββατοκύριακο.

Περάστε σε αυτή τη ζωντανή κατάσταση ζωής. Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε έναν ιερό χώρο. Ξεκινήστε να  κάνετε το καλύτερο που μπορείτε σε ότι είναι αυτό που κάνετε.

Διαβάστε εναλλακτικά ή επιστημονικά βιβλία. Ξεκινήστε διαλογισμό.

Καθώς αρχίζετε να αναλαμβάνετε δράση και να δοκιμάζετε νέα πράγματα, όλα θα αρχίσουν σταδιακά να μετατοπίζονται.

Χρειάζεται υπομονή: Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία ημέρα. Αυτό που πραγματικά κάνετε είναι ότι ξεκινάτε μια δια βίου διαδικασία διαρκούς εκμάθησης και εξέλιξης και οι πιο δραματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να πετύχουν.

Απολαύστε το ταξίδι και συνεχίστε.

Σταδιακά, θα αρχίσετε να κατανοείτε το ρόλο σας σε αυτή τη ζωή. Δεν είναι ο ρόλος που σας είπε κάποιος άλλος ή ο ρόλος που επιλέξατε για τον εαυτό σας, αλλά ο ρόλος που η ψυχή σας γνωρίζει ήδη ότι επιθυμεί να παίξει.

Ο σκοπός της ζωής σας είναι απλά να παίξετε το ρόλο σας, όσο μπορείτε, και να απολαύσετε τη διαδικασία.

Επιλύστε τώρα ότι χρειάζεται επίλυση και στη συνέχεια ξεκινήστε να κάνετε ότι χρειάζεται για να αναδευτούν τα πράγματα και να μάθετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τους νευρώνες του εγκεφάλου σας και σας παθιάζει. Μόλις το βρείτε, κάντε το ξανά και ξανά

Καμία ζωή δεν υπάρχει χωρίς λόγο, καμία ανάσα δεν είναι μάταιη. Και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό

Ποιος πραγματικά νοιάζεται τι θα σκεφτούν οι άλλοι; 

Έχουμε όλοι τον ίδιο χρόνο που είχαν και άλλοι πριν από εμάς, και προσπαθούμε να γεμίσουμε με νόημα αυτό το χρόνο. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας.

Γιατί θα έπρεπε να περάσουμε τις πολύτιμες ώρες μας στη Γη κάνοντας κάτι άλλο από αυτό που κάνει τις ψυχές μας να λάμπουν; 

Προς το παρόν, έχετε μια Ιερή Ευκαιρία να ζήσετε μια ζωή που αξίζει να ερωτευτείτε. Τη Ζωή σας.

Τι θα κάνετε γι΄αυτό;  

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!