Πως να καταπολεμήσεις την Πολυπλοκότητα στη ζωή σου

Η Σοφία της ζωής εμπεριέχεται στην εξάλειψη των μη ουσιαστικών πραγμάτων —Lin Yutang

“Είναι Πολύπλοκο”.

Και όμως είναι δυνατόν να καταπολεμήσεις την Πολυπλοκότητα στη ζωή σου.

Τα σημάδια της πολυπλοκότητας είναι εμφανή στη ζωή και στην εργασία μας. Μήπως χάνω την ουσία μέσα σε όλα αυτά? Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μία ερώτηση που είτε την κάνετε στον εαυτό σας είτε την «αισθάνεστε» με ανασφάλεια, πονοκέφαλο, νεύρα – θυμό που ως αποτέλεσμα σας χαλάνε την καθημερινότητα και δε σας αφήνουν να απολαύσετε αυτό που είναι ήδη εκεί: όλα όσα έχετε παλέψει μέχρι τώρα να κατακτήσετε στη ζωή σας.

Η ζωή από μόνη της είναι αρκετά πολύπλοκη και εμείς τείνουμε με τις σκέψεις μας να την κάνουμε ακόμη πιο περίπλοκη.

Μήπως κάνω τη ζωή μου πολύπλοκη?

Κατ’αρχάς να ρίξουμε το Μύθο του Multitasking. Δεν μπορείτε και δεν γίνεται να κάνετε ταυτόχρονα 2 πράγματα καλά. Κάτι από τα 2 δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θα θέλατε.

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει συνειδητά ταυτόχρονα πράγματα.

Υποσυνείδητες προγραμματισμένες λειτουργίες (αυτόματος πιλότος) όπως ύπνος κλπ. δεν άπτονται στο Multitasking. Αλλά ακόμη και την οδήγηση ή το περπάτημα να πάρουμε σαν παράδειγμα, μπορεί να μιλάτε όσο οδηγείτε ή να περπατάτε, αλλά εάν πάρετε τα μάτια σας ή την προσοχή σας από αυτό που κάνετε, τότε δε χρειάζεται να σας πω τι μπορεί να συμβεί. Άρα το πρώτο που θα βοηθούσε είναι να σταματήσετε το Multitasking.

Κάθε προσπάθεια, κάθε δραστηριότητα που κάνουμε απαιτεί ένα ποσό ενέργειας. Αυτή την ενέργεια μας κλέβει η πολυπλοκότητα.

Έχετε ακουστά την φράση «κάηκαν τα εγκεφαλικά μου κύτταρα»? εγώ την λέω πάντως συχνά. Και δεν είναι μεταφορά. Η Νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι ο συνεχείς αρνητικός τρόπος σκέψης, το καθημερινό στρες και το άγχος που δημιουργείται, δεν υπονομεύει μόνο την υγεία μας και το σώμα μας, αλλά και τον εγκέφαλό μας. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να εστιάσουμε στα ουσιώδη αλλά και να μην βλέπουμε τυχόν λύσεις που παρουσιάζονται στα προβλήματα μας. 

‘Εχουμε πολλές επιλογές

Ο Peter Drucker έχει πει: «Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, όταν η ιστορία της εποχής μας θα γραφτεί από μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι πιθανό ότι το πιο σημαντικό γεγονός που θα δουν οι ιστορικοί δεν είναι τεχνολογία, ούτε το Διαδίκτυο, ούτε το  ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στην ανθρώπινη κατάσταση. Για πρώτη φορά – κυριολεκτικά – ένας σημαντικός και ταχέως αναπτυσσόμενος αριθμός ανθρώπων έχει επιλογές. Για πρώτη φορά, θα πρέπει να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Και η κοινωνία είναι εντελώς απροετοίμαστη για αυτό ».

Πραγματικά, είναι τόσες πολλές οι επιλογές μας σήμερα, που δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε σε πολλές περιπτώσεις. 

Σκεφτείτε το λίγο, μέχρι πρότινος τα πάντα ήταν προτεραιότητα, τώρα εν μέσω πανδημίας, ελαχιστοποιήθηκαν οι επιλογές μας. 

Τα πολλά έγιναν λίγα και όλοι εστιάσαμε στα ουσιώδη: Να είμαστε υγιείς, να είμαστε καλά με τους δικούς μας ανθρώπους και να μπορέσουμε να εργαστούμε για το προς το ζειν μας. Όλα τα άλλα που υποχρεωτικά στερηθήκαμε, όπως οι έξοδοι, ή τα ψώνια, κατά πόσο μας επηρεάσανε τελικά? 

Εμένα πάντως όχι πολύ. 

Αλλά σας κάνουμε μία σύντομη ανατομία πολυπλοκότητας / ουσίας: 

Σκέφτεται

Κάνει

Παίρνει

 

Όπως θα προσέξατε υπάρχει ένα τρίγωνο: Σκέφτομαι, Κάνω, Παίρνω.

Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι θα χαλαρώσουμε θα ηρεμήσουμε, θα κάνουμε λίστα προτεραιοτήτων και ότι τέλος πάντων προτείνεται από τους ειδικούς της παραγωγικότητας, πολύ λίγοι το καταφέρνουμε.

Από τη στιγμή του οποιουδήποτε ερεθίσματος γύρω μας, μέχρι την στιγμή που θα αντιδράσουμε, υπάρχει ένα πολύ μικρό παράθυρο χρόνου.

Εκείνη τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπνεύσουμε, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την οποιαδήποτε αντίδρασή μας.

Αυτό είναι η τέχνη του Mindfulness που θα μιλήσω πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο.

Που είναι η γνώση που χάθηκε με την πληροφορία? —T. S. Eliot

Η ουσία όμως είναι, ότι για να μπορέσεις να κάνεις ή να μάθεις το οτιδήποτε στη ζωή σου, πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεσαι που αντιδράς (κάνεις) και τι παίρνεις εσύ τελικά από όλο αυτό.

Αλλιώς κανένας «γκουρού» και κανένα βιβλίο δεν θα σου δώσει τα μόνιμα αποτελέσματα που ζητάς.

Οπότε σας καλώ να ρίξετε μια ματιά στον εσωτερικό σας κόσμο και να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς να κάνετε για να πάρετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

1 λεπτό την ημέρα για περισσότερη ενέργεια και διαύγεια

«πνίγομαι», «πήζω», «δεν προλαβαίνω»

Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις? Νομίζω πως ναι.

Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε, είτε είστε στο σπίτι ή στο γραφείο, όταν τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκα, είναι να βγείτε έξω για ένα λεπτό, να πάρετε μερικές ανάσες και να γυρίσετε πίσω σε ότι κάνατε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, απλά σταματήστε ότι κάνετε, για ένα λεπτό. 

Ενα λεπτό παύσης κάθε μέρα, που θα «δώσει μία ανάσα» στον εγκέφαλό και την καρδιά σας.

Αν δεν βάλεις προτεραιότητες εσύ ο ίδιος στην ζωή σου, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα.

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας και αν το κάνετε, να μου πείτε τα αποτελέσματα της πολύ μικρής αυτής άσκησης.

Βιβλιογραφία: 
Greg McKeown Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less, 2014, Penguin Random House Company, New York

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!

Υποβολή απάντησης