Change

Πως να αλλάξεις ότι θες στη ζωή σου

“Το ανώτερο επίπεδο μιας αλλαγής είναι η μεταμόρφωση ή αυτό που μερικές φορές αποκαλώ «καθολική αλλαγή» μια διάχυτη στροφή στον τρόπο που υπάρχουμε στον κόσμο. Σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι αρκετό να αναπτύξουμε μία δεξιότητα ή να αλλάξουμε ένα συναίσθημα. Είναι οι «ακαθόριστοι» εαυτοί μας που θέλουμε να αλλάξουμε, και κάνοντάς το αυτό, αλλάζουμε την εμπειρία μας στα πάντα» Michael Neill – Supercoach

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να αλλάξετε τα πράγματα σε έναν οργανισμό ή έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε κάποιον, ίσως συνειδητοποιήσατε ότι δεν είναι κάτι εύκολο.

Συνήθως υπάρχουν τα κάτωθι 3 στοιχεία:

 • Πρόβλημα
 • Αντίσταση σε κάθε αλλαγή
 • Αναβλητικότητα

Ένα ή και όλα τα παραπάνω μπορεί να δημιουργήσουν ένταση:

 • Θυμό (ενόχληση, τσίτωμα, αίσθηση ότι δεν ακουγόμαστε ή δεν μας καταλαβαίνουν)
 • Άμυνα (εκπτώσεις, κρίση, δικαιολογίες, αντιθέσεις, απροθυμία για την αλλαγή)
 • Άβολη Αίσθηση (ντροπή, τάσεις φυγής)
 • Αδυναμία (παθητικότητα, αποθάρρυνση, αποσύνδεση)

Αυτή η ένταση μπορεί να καταστρέψει μια προσπάθεια αλλαγής – αλλά εάν ξεπεραστεί, η αλλαγή μπορεί να έρθει γρήγορα.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

1. Αυτό που μοιάζει με αντίσταση είναι συχνά έλλειψη σαφήνειας.

Συχνά, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν όχι επειδή αντιστέκονται, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να αλλάξουν. Για παράδειγμα, η «υγιεινή διατροφή” είναι ασαφές, αλλά το “γάλα με 1%  λιπαρά αντί για πλήρες” είναι συγκεκριμένο. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να αλλάξει (εφόσον θέλει), χρειάζεται ξεκάθαρη κατεύθυνση ή τον τρόπο που μπορεί κάποιος να του προσφέρει ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει.

2. Αυτό που μοιάζει με αναβλητικότητα είναι συχνά εξάντληση.

Το μυαλό μας κυβερνάται από 2 διαφορετικά και συχνά αντιφατικά συστήματα – το ορθολογικό μυαλό (το ανακλαστικό ή συνειδητό μας σύστημα που συζητά, αναλύει και σχεδιάζει για το μέλλον), και το συναισθηματικό μυαλό (το ενστικτώδες μέρος μας που αισθάνεται πόνο και ευχαρίστηση).

To λογικό μυαλό θέλει υπέροχο σώμα για την παραλία και το συναισθηματικό μυαλό θέλει τούρτα παγωτό.

Το ορθολογικό μυαλό θέλει να αλλάξει κάτι στην εργασία μας και το συναισθηματικό λατρεύει την άνεση και την ασφάλεια της ρουτίνας.

Μπορεί λογικά να συμφωνήσουμε ότι είναι καλό να αλλάζουμε, αλλά τα συναισθήματά μας (φόβος, αβεβαιότητα) μας λένε διαφορετικά.

Όταν τα 2 συστήματα βρίσκονται σε σύγκρουση, το συναισθηματικό μυαλό τείνει να αναλάβει και χρειάζεται πολύς αυτοέλεγχος για το ορθολογικό μυαλό να παραμείνει υπεύθυνο. Για να μειώσετε την τριβή, απευθυνθείτε τόσο στο λογικό όσο και στο συναισθηματικό μυαλό.  

3. Αυτό που μοιάζει με ανθρώπινο πρόβλημα είναι συχνά πρόβλημα κατάστασης.

Πώς μπορούμε να τρώμε λιγότερο; Συχνά, υποθέτουμε ότι η λύση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις γνώσεις μας για τα τρόφιμα κ.λπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2000 που έγινε στο Chicago από τον Brian Wansink, (Food and Brand Lab at Cornell University), τα άτομα με μεγαλύτερα σκεύη έτρωγαν περισσότερο φαγητό, πράγμα που σημαίνει ότι το κλειδί για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να τους δίνετε μικρότερα σκεύη!

Για να αλλάξετε τη συμπεριφορά κάποιου, αλλάξτε την κατάσταση αυτού του ατόμου. Το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μας. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι στην ζωή μας, αλλάζοντας την «κατάσταση» μας βοηθά να προχωρήσουμε σε αλλαγές με περισσότερη επιτυχία.

Ένας τρόπος* για να μπορέσει να λάβει χώρα μία αλλαγή είναι να αναρωτηθείτε:

 1. Γιατί θέλεις αυτή την αλλαγή
 2. Τι προτίθεσαι να κάνεις για να το πετύχεις
 3. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να κάνεις αυτή την αλλαγή και γιατί
 4. 3 Οφέλη που αυτή η αλλαγή θα φέρει στη ζωή σου

Για να ξεκινήσετε αποτελεσματικά την αλλαγή που θέλετε να δείτε, καλό είναι να αντιμετωπίσετε όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχει ένας τρόπος μόνο για  να δούμε τις αλλαγές που θέλουμε στη ζωή μας και όσον αφορά το προσωπικό κομμάτι, σίγουρα εξαρτάται από την δική σας δέσμευση και το δικό σας στυλ.

Στο Life Coaching δημιουργούμε τον χώρο και τον χρόνο που θα αφουγκραστείτε τις δικές σας ανάγκες και θα αντλήσετε τις δικές σας λύσεις για κάθε πρόβλημα που έχετε να λύσετε με αποδοχή και ενσυναίσθηση. Δεν υπάρχουν standard συνταγές επιτυχίας, ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που θα δουλέψει σε εσάς.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να μπορέσουμε να βρούμε τους δικούς σας λόγους για την αλλαγή που θέλετε να δείτε στη ζωή σας καθώς και να σχεδιάσουμε το δικό σας πλάνο αλλαγής που θα οδηγήσει στη στρατηγική επιτυχίας σας!

* Μέθοδος Motivational Interviewing

William R. Miller – Stephen Rollnick, Motivational Interviewing 2013, The Guilford Press

Photo by Ross Findon on Unsplash

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!