Ένα Σύμπαν φτιαγμένο για Συμπόνια

Ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, ο Λόγος μπορεί να σας απελευθερώσει ή μπορεί να σας υποδουλώσει ακόμη περισσότερο από ότι γνωρίζετε. Όλη η μαγεία που έχετε βασίζεται στον Λόγο σας. Ο Λόγος σας είναι καθαρή μαγεία και η κατάχρηση του Λόγου σας είναι σκοτεινή μαγεία». Don Miguel Ruiz

Οι γλώσσες είναι μνημείο του παρελθόντος μας. Η Ανθρώπινη Ιστορία είναι ενσωματωμένη στο περιεχόμενο και τη δομή των 6.500+ γλωσσών που ομιλούνται στον κόσμο σήμερα.

Ακόμα και όταν δεν είναι γραπτή, η γλώσσα είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε ως άνθρωποι για να διατηρήσουμε τις προηγούμενες γνώσεις μας, καθιστώντας δυνατή τόσο τη διαβίωση μιας κοινής ιστορίας όσο και την αφήγησή της.

Τώρα που μπαίνουμε στην επίσημη περίοδο των ελληνικών παραδοσιακών διακοπών, είτε δουλεύετε για αυτούς που θα παραθερίσουν, είτε παραθερίζετε οι ίδιοι, ας γιορτάσουμε το θαύμα των λέξεων που έχουμε στην διάθεσή μας και ας εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε αυτήν την απίστευτη δημιουργία της ανθρωπότητας.

Η γλώσσα είναι, τελικά, στην καρδιά της ανθρώπινης φύσης.

Στις διακοπές αισθανόμαστε πιο χαλαροί και η διάθεσή μας ανεβαίνει γιατί είναι η ώρα να αλλάξουμε παραστάσεις, να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας όσο μπορούμε.

Και ενώ έχουμε τη σκιά του Covid πάνω από το κεφάλι μας, η λαχτάρα μας και η ελπίδα να περάσουμε καλά είναι πιο πάνω από το φόβο της ασθένειας.

Αυτές τις ημέρες ας χρησιμοποιήσουμε τα διαμάντια της γλώσσας με περισσότερη συμπόνια και αγάπη σε κάθε άνθρωπο που θα συναντήσουμε.

Σκεφτείτε: τι είναι καλύτερο? Να είστε σωστοί? Ή να είστε καλοί?

Εγώ ψηφίζω το δεύτερο. Προτιμώ να δείξω καλοσύνη παρά να αποδείξω ότι έχω δίκιο στις απλές καθημερινές μου συναναστροφές.

Υπάρχει μία θεωρία για το Σωματίδιο του Higs (το φερόμενο σωματίδιο του Θεού), η οποία λέει ότι είμαστε αδιαίρετοι, ερχόμαστε όλοι από την ίδια πηγή, και ότι κάνουμε στον άλλον το κάνουμε στην ουσία στον εαυτό μας,  να το πω απλά. Ο κόσμος πλάστηκε με συμπόνια και αυτό θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς: να κοιτάμε με αγάπη και συμπόνια γύρω μας.

Φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις τα χίλια μύρια προβλήματα που σε απασχολούν, αλλά και μία άλλη θεωρία λέει πως η εμμονή μας να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, είναι η πηγή πολλών ψυχολογικών προβλημάτων.

Εγώ δεν ξέρω ποια θεωρία είναι αληθινή ή όχι, αλλά δεν ακολουθώ πάντα τις «αλήθειες» των άλλων. Κάνω αυτό που μου ψιθυρίζει η φωνή μέσα μου. Η φωνή αυτή είναι από τις αξίες που έχω, από τον τρόπο που θα ήθελα να με αντιμετωπίζουνε και οι άλλοι.

Οι γιατροί ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη, να μην κάνουν κακό.

Εμείς οι υπόλοιποι?

« Μην κάνεις στους άλλους ότι δε θέλεις να σου κάνουν» και «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν», είναι χρυσοί κανόνες που κάποια στιγμή όλοι μας τους παρακούσαμε.

Όμως πάντα έχουμε την ευκαιρία να παρακινήσουμε θετικά, να πούμε μία καλή κουβέντα για να ανυψώσουμε το ηθικό του συνανθρώπου μας, να φερθούμε ευγενικά, μακριά από προκαταλήψεις και πεποιθήσεις που αντί να μας ενώνουν, μας απομακρύνουν περισσότερο.

Για να μπορέσουμε όμως να είμαστε καλοί και συμπονετικοί με τους άλλους, καλό είναι να είμαστε πρώτα με εμάς: Να μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας. Στον ενήλικο εαυτό μας, αυτόν που καθημερινά παλεύει και αγωνίζεται για την επιβίωση, τη διαβίωσή και την ανάπτυξή του.

Επίσης να θυμάστε ότι τα παιδιά μας παρακολουθούν και βλέπουν τι κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους και καταγράφεται στο μυαλό τους ένα μοτίβο. Αυτό το μοτίβο πολλές φορές είναι ικανό να καθορίσει όλη τους τη ζωή (ότι σπείρεις θα θερίσεις).

Η συμπόνια έχει τόσο ζωτική σημασία όσο ο αέρας που αναπνέουμε. Εάν έλειπε, δεν θα υπήρχε η Μητέρα Τερέζα, ο Μαντέλα, ο Γκάντι και πολλοί άλλοι.

Καθημερινά υπάρχουν αφανείς ήρωες ανάμεσά μας που αγωνίζονται για τα δικαιώματα όσων αδικούνται. Χωρίς αυτούς σε τι κόσμο θα ζούσαμε?

΄Αρα η συμπόνια σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας και είναι προαπαιτούμενο για μία ύπαρξη με νόημα και μία πολιτισμένη κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που μπορείτε να βρείτε για τη σημαντικότητα της συμπόνιας από Ψυχολόγους και ερευνητές, εγώ απλά εδώ θα σας παρουσιάσω μερικούς τρόπους να αυξήσετε την συμπόνια για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Αν θέλεις να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους να εξασκείς την συμπόνια. Αν θέλεις να είσαι εσύ ευτυχισμένος, να εξασκείς τη συμπόνια. ~ Dalai Lama  

Συμπόνια δείχνουμε όταν βλέπουμε κάτι που είναι άδικο προς κάποιον άλλον, ένα χτύπημα της μοίρας, μια κακή συμπεριφορά και όταν «δούμε» τον εαυτό μας στη θέση του άλλου.  Και εδώ η ενσυναίσθηση παίζει σημαντικό ρόλο. Να αισθάνεσαι τον πόνο του άλλου.

Αυτό που είναι το πιο εύκολο να γίνει είναι να «κρίνουμε» το γιατί έγινε ότι έγινε, αλλά όταν μπαίνει η κριτική από την πόρτα, βγαίνει η συμπόνια από το παράθυρο.

Αυτή η κριτική γίνεται και στον ίδιο μας τον εαυτό και μπορεί να είναι και πολύ σκληρή. Συγκεκριμένες συμπεριφορές μας μπορεί να μας οδηγήσουν να σκεφτούμε άσχημα και υποτιμητικά για εμάς.

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίσουμε την κάθε κατάσταση με καλοσύνη και συγχώρεση για τον εαυτό μας, εγώ προτιμώ να μην κυνηγάω την τελειότητα, αλλά την ικανοποίηση ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες και να συνεχίζω όσο μπορώ στην βελτίωση και την εξέλιξη των θετικών χαρακτηριστικών μου με όσο λιγότερη κριτική διάθεση γίνεται.

Σύμφωνα με τον Dalai Lama:

“Ο κάθε ένας από εμάς με τον δικό μας τρόπο μπορεί να εμφυσήσει την συμπόνια στις καρδιές των άλλων. Οι δυτικοί πολιτισμοί είναι τόσο απασχολημένοι με το να γεμίσουν τα μυαλά των ανθρώπων με γνώσεις, αλλά κανείς δε φαίνεται να νοιάζετε να γεμίσει τις ανθρώπινες «καρδιές» με συμπόνια. Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της Θρησκείας».

Εδώ θέλω να προσθέσω, ότι διαβάζοντας πολλά και διαφορετικά κείμενα από όλους τους πολιτισμούς, έχω γίνει πολύ περισσότερο συμπονετική και πολύ λιγότερο κριτική προς τον εαυτό μου και τους άλλους. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων δεν έχει τέλος σε καμία εποχή, καμία θρησκεία και καμία κοινωνία. Αυτό από μόνο του με κάνει να αισθάνομαι συμπόνια για εμάς, που και πολλές γνώσεις δέχεται ο εγκέφαλός μας, αλλά και πολύ αγάπη μπορεί να νιώσει η καρδιά μας.

Πότε είπατε τελευταία φορά «ευχαριστώ» στον εαυτό σας?

Αυτοσυμπόνια

Ο Ορισμός από την Kristin Neff (2007) σημαίνει ότι ανοιγόμαστε και συγκινούμαστε από τα δικά μας βάσανα, η αυτοσυμπόνια σχετίζεται με πολλές θετικές ιδιότητες.

Η Neff (2007) πρότεινε ότι η αυτοσυμπόνια επηρεάζει θετικά τις δεξιότητες αντιμετώπισης, την ικανοποίηση της ζωής, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την κοινωνική σύνδεση, την επίτευξη των στόχων, την προσωπική πρωτοβουλία, την περιέργεια, τη σοφία, την ευτυχία, την αισιοδοξία και τη θετική επίδραση.

Ένα βασικό συστατικό της αυτοσυμπόνιας είναι η απουσία αυτοκριτικής, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πρόβλεψη του άγχους και της κατάθλιψης (Blatt, 1995).

Οι ευσπλαχνικοί άνθρωποι τείνουν να αναγνωρίζουν ότι η ατέλεια και η αποτυχία είναι συχνά αναπόφευκτες, και έτσι είναι πιο πιθανό να είναι καλοί στον εαυτό τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές εμπειρίες.

 • Πρώτον, δώστε έγκριση στον εαυτό σας να είστε καλοί, θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να είστε πιο επιεικείς με εσάς και τους άλλους
 • Δεύτερον προσέξτε πως μιλάτε στον εαυτό σας, αναρωτηθείτε: θα το έλεγα αυτό σε κάποιον φίλο μου? Εάν όχι, τότε μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε κάποιον που αγαπάτε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε γραπτώς, γράφοντας ένα γράμμα στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα γράφατε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
 • Επειδή είμαστε θηλαστικά, αντιδρούμε στην θέρμη και στην σωματική επαφή που μας προσφέρει «ασφάλεια», δοκιμάστε να αγγίξετε τον εαυτό σας, στο ύψος της καρδιάς ή της κοιλιάς, ακόμη και να κρατήσετε τα χέρια σας ενωμένα. Δείξτε στο σώμα σας ότι «ενδιαφέρεστε», δώστε στο μυαλό σας αυτή την πληροφορία να επεξεργαστεί.

Δείτε το σύντομο βίντεο της Neff:

Συμπόνια για τους άλλους

Η συμπόνια για τους άλλους είναι εμφανής στους περισσότερους πολιτισμούς και πνευματικές παραδόσεις και πιστεύεται από ορισμένους ότι είναι ευκολότερη και πιο ευεργετική από την συμπόνια για τον εαυτό (Jazaieri et al., 2013).

Τα άτομα είναι συχνά πιο συμπονετικά στους άλλους από ότι είναι στους εαυτούς τους (Neff, 2003).

Οι κάτωθι τέσσερις μέθοδοι μπορούν να γίνουν τμηματικά, δηλαδή να πάρετε κομμάτια από κάθε μέθοδο, να χρησιμοποιήσετε μία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες, ή να αγνοήσετε μία ή δύο μεθόδους που δεν είναι στο στυλ σας.

Πρώτον, η αποδοχή των άλλων:

 • Περάστε χρόνο με άλλους ανθρώπους, ειδικά κάνοντας πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο.
 • Αποδεχτείτε τους άλλους για αυτό που είναι και αποφύγετε να τους επικρίνετε ή να προσπαθήσετε να τους αλλάξετε.
 • Παραβλέψτε μικρά αδικήματα – αν κάτι σας ενοχλεί πραγματικά, αναφέρετέ το με σεβασμό. Διαφορετικά, αφήστε το να φύγει.
 • Εκτιμήστε τους άλλους για αυτό που κάνουν και εκφράστε την εκτίμησή σας σε αυτούς μέσω λέξεων, ενεργειών ή και των δύο.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα έξι βήματα για να δοκιμάσετε τη μέθοδο αλληλεπίδρασης με άλλους:

 • Νιώστε άνετα με στοργικές εκφράσεις, όσο μπορείτε – αυτό περιλαμβάνει το αγκάλιασμα, τις ζεστές πινελιές, το δώρο, τον έπαινο, κ.λπ.
 • Εκφράστε την αγάπη σας με λόγια καθώς και πράξεις και επιτρέψτε σε άλλους να σας εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρίνετε ή να τα γελοιοποιήσετε.
 • Κάντε τον εαυτό σας διαθέσιμο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και παρέχετε την υποστήριξη σας όταν τη χρειάζονται.
 • Κάντε πράγματα για άλλους – μικρά πράγματα, μεσαία πράγματα και μεγάλα πράγματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 • Να είστε αυθόρμητοι! Για να διατηρήσετε τη σχέση ενδιαφέρουσα και ζωντανή, εκπλήξτε το αγαπημένο σας πρόσωπο με κάτι διασκεδαστικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις ρομαντικές σχέσεις.
 • Να διευκολύνετε ο ένας τον άλλο – να είστε εκεί ο ένας για τον άλλον σε καλές και κακές στιγμές.
Photo by Rémi Walle on Unsplash

Η μέθοδος «Να είσαι ειλικρινής» αποτελείται από τρία απλά βήματα:

 • Κρατήστε τις υποσχέσεις σας στους άλλους – τιμήστε τις δεσμεύσεις σας για να δείξετε το ενδιαφέρον σας.
 • Πείτε την αλήθεια / να είστε ειλικρινείς με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
 • Μείνετε πιστοί στον εαυτό σας – γίνετε αυθεντικά εσείς.

Τέλος, η μέθοδος «να συγχωρείτε αυτούς που σας έβλαψαν» περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 • Πρώτα συγχωρήστε τον εαυτό σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί για να μπορέσετε να συγχωρήσετε τους άλλους.
 • Αποφύγετε να κρατάτε σκορ. Αφήστε τα μικρά πράγματα να φύγουν και αποφύγετε να κρατάτε μνησικακία ή να μετράτε τις φορές που κάποιος σας βλάπτει.
 • Εκφράστε τον πόνο σας – ενώ αφήνετε τα μικρά πράγματα να φύγουν, μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε τον πόνο σας όταν έχετε πληγωθεί βαθιά από κάποιον που αγαπάτε.
 • Αφήστε τον πόνο να φύγει, είτε το άτομο ζητά συγγνώμη είτε όχι. Το να συγχωρείς τους άλλους σε ελευθερώνει από το να κρατάς τον περιττό πόνο.

«Κανείς δεν πέθανε από το δάγκωμα ενός φιδιού, το δηλητήριο που κυλάει στο αίμα είναι που σκοτώνει»

Αυτές οι πρακτικές είναι από το WikiHow, αλλά παρόμοιες πρακτικές και συμβουλές θα βρείτε και σε επιστημονικές μελέτες, εδώ παρουσιάζονται απλά, και τα απλά και ουσιαστικά πράγματα μπορούμε να τα βρούμε στα πιο ασυνήθιστα μέρη.

Απλές προτάσεις που μπορείς να εφαρμόσεις για να αγαπάς τους άλλους πιο βαθιά και πιο αποτελεσματικά.

‘Οπως αναφέρω στην αρχή του άρθρου, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να είναι ευλογία ή μπορούν να είναι καταστροφή. Εξασκηθείτε να μιλάτε με καλωσύνη και παρακίνηση στον εαυτό σας πρώτα και μετά στους άλλους.

‘Εχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις με άτομα που δουλεύω στο Life Coaching να δυσκολεύονται να βρούν θετικές λέξεις να περιγράψουν τον εαυτό τους. Και όταν δεν μπορείς να δεις το καλό σε εσένα, είναι πιο δύσκολο να το δείς και στους άλλους.

Τέλος, κάντε το πολύ πολύ απλό:

Σκεφτείτε κάτι που έχετε κρίνει τον πρότερο εαυτό σας και, στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και συγχωρήστε τον τωρινό εαυτό σας – επειδή έκρινε αυτό το όμορφο άτομο που είσαστε, που αξίζει πάντα την αγάπη και έκανε το καλύτερο που μπορούσε.

Δικτυογραφία

Photo by Matt Collamer on Unsplash

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!