Πως οι αξίες μας βοηθούν

Ταιριάζετε με τις αξίες σας;

Αν ήξερα πριν, όσα ξέρω τώρα για τις αξίες μου, θα είχα αποφύγει αρκετές αγχωτικές και επώδυνες καταστάσεις στη ζωή μου.

Η πιο σημαντική αξία μου είναι η Προσφορά, και δοκιμάστηκα αρκετά σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε προσφορά γύρω μου ή δεν μπορούσα εγώ να προσφέρω.

Όταν βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τις πιο σημαντικές αξίες μας, μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο το κάθε τι, παρόλο που ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Τι είναι οι αξίες όμως;

Οι αξίες σκιαγραφούν τις προσωπικές μας ιδιότητες οι οποίες εκφράζονται σε κάθε μας ενέργεια, από το πως θέλουμε να εμφανιζόμαστε, να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο γύρω μας, τους άλλους ανθρώπους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τυχαίνει να διαφέρουν στις απαιτήσεις της εργασίας μας, στην οικογένεια και το σπίτι μας, ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Για παράδειγμα, στην εργασία μου η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία. Σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας και προσωπικών προτιμήσεων, να εργάζεσαι με ένα πολύ διάφανο τρόπο, να τηρείς τους κανόνες και τους κώδικες δεοντολογίας σε πολλά επίπεδα. Δεν ήταν έτσι σε όλες τις εταιρείες που έχω δουλέψει όμως. Το να εργάζεσαι με ακεραιότητα και να σου συμπεριφέρονται έτσι, σπανίζει. Από μικρά σχόλια εμφάνισης μέχρι μεγαλύτερα που έχουν να κάνουν με το πνευματικό μας επίπεδο..καταλαβαίνετε.

Από την άλλη στο σπίτι μου, η αγάπη, η στήριξη, ο σεβασμός και η διασκέδαση – ακόμα και η απομόνωση, είναι πράγματα πολύ σημαντικά για εμένα. Όταν κάποια στιγμή στη ζωή μου αισθάνθηκα ότι το περιβάλλον μου δεν προσφέρει τις αξίες που εγώ δίνω και πιστεύω, παραλίγο να αρρωστήσω. Μετά ήταν ή εγώ (και οι αξίες μου) ή οι άλλοι… Δεν ήταν εύκολο, ποτέ ένας χωρισμός δεν είναι, αλλά αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μεγάλη ανεκτικότητα και υπομονή.

Τόσο οι αξίες μας όσο και η ηθική μας, δεν αλλάζουν εύκολα ούτε είναι προς διαπραγμάτευση. Το να μην είμαστε πιστοί σε αυτά που μας αντιπροσωπεύουν μόνο δυστυχία μπορεί να μας φέρει.

Εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι 5 κορυφαίες αξίες σας?

Μάθετε δωρεάν εδώ.

Μόλις καταλάβετε ποιες είναι οι αξίες σας, καταγράψτε τις.

Ένας απλός τρόπος είναι να πάρετε όλους τους τομείς της ζωής σας και να μετρήσετε πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε. Κατά πόσο ευθυγραμμίζεται η παρούσα κατάσταση με τις αξίες σας ?

Εάν δεν ευθυγραμμίζονται, τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε στους τομείς αυτούς;

Πιστέψτε με, η ζωή είναι πολύ καλύτερη όταν την ζούμε σε ευθυγράμμιση με τις αξίες μας…

Ένα από τα δυνατά σημεία του coaching, είναι πως σε βοηθάει να δεις ξεκάθαρα τους τομείς της ζωής σου που χρειάζονται αλλαγές. Αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις για να είσαι μέσα και έξω ικανοποιημένος.

Τα λέμε στην θετική πλευρά της ζωής!

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!