Πόση Αξία Έχει Το Πτυχίο Σου?

Στην Ελλάδα μας αν είσαι τυχερός και βάλεις τα δυνατά σου, θα περάσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποια από τις σχολές που έχεις δηλώσει. Μπορεί και για ένα μόριο όμως να πας στην αμέσως επόμενη που δεν ήταν και 100% αυτό που ήθελες. Θα συμβιβαστείς και θα σπουδάσεις, με ανώτερο σκοπό να μπορείς να βρεις δουλειά με το πέρας των σπουδών σου. Η εναλλακτική λύση είναι να πας σε ιδιωτική σχολή / κολλέγιο της προτίμησής σου. Αν αντέχεις οικονομικά και υπάρχει οικογενειακή υποστήριξη

Εάν όχι όμως, πόσο ενημερωμένοι είσαστε για τις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης?

Ξεκίνησα πριν από περίπου 3 χρόνια να ερευνώ το εν λόγω ζήτημα, όταν έκανα αναζήτηση των τρόπων να πάρεις ένα πτυχίο με το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Δυστυχώς όμως δεν περιείχε κανένα από τα θέματα που θα με ενδιέφεραν να επενδύσω χρήματα και χρόνο, καθώς το κάθε μάθημα κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ και ήθελα υποχρεωτικά 3 ανά έτος (προϋπόθεση ότι είχα το χρόνο να τα καταφέρω).

Αναζήτησα λοιπόν άλλους τόπους (Ανοικτά μαθήματα), έτσι ώστε να βρω την ύλη των Ελληνικών Πανεπιστημίων Online, δωρεάν.

Σε κάποια από αυτά έχει αρκετή θεματολογία και υλικό. Σε κάποια όχι.

Ψάχνοντας έπεσα πάνω στην ανοιχτή πλατφόρμα του MIT. Αν ξέρεις αγγλικά, θα εκπλαγείς.
Τέσσερα χρόνια στο MIT κοστίζουν περίπου $250.000. Αλλά μπορείς να συμμετάσχεις σε περισσότερα από 2.000 από τα μαθήματά τους στον ιστότοπότους, δωρεάν, παρακολουθώντας το μάθημα σαν να ήσουν στην τάξη. Απίστευτο?

Στην πορεία ανακάλυψα και την πλατφόρμα του EDX, που μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν και αν θέλεις να πάρεις ένα πιστοποιητικό με χαμηλά δίδακτρα, αναρτήσιμο στο Linked In και σε άλλα Social Media. Εξαιρετικό περιεχόμενο, πολλά θέματα, σχεδόν για τα πάντα.

Ποιά είναι η διαφορά?

Η παραδοσιακή εκπαίδευση προϋποθέτει ότι οι φοιτητές ανταλλάσσουν την ελευθερία επιλογής, εξαναγκασμένοι να περνάνε τεστ και εξετάσεις. Ως αποτέλεσμα θα πάρουν ένα Πτυχίο.

Η ισχύς αυτού του Πτυχίου είναι εξαιρετική. Οι σπουδαστές (και οι οικογένειές τους) θα διανύσουν μια χρονοβόρα περίοδο για να πάρουν αυτό το χαρτί. Θα κάνουν επιλογές σχετικά με το χρόνο, τα κόστη, το που θα σπουδάσουν αγνοώντας τι εργασιακά αποτελέσματα θα φέρει η απόκτησή του.

Η μάθηση, από την άλλη πλευρά, είναι αυτονόητη. Η μάθηση δεν είναι για να πάρουμε καλή βαθμολογία, αλλά για να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για πράγματα απαραίτητα για την καθημερινότητά μας, την εργασιακή και μη. Η μάθηση είναι πάντα εθελοντική, ποτέ υποχρεωτική. Η μάθηση είναι πάντοτε διαθέσιμη και συνδυάζεται, επειδή μόλις την αποκτήσουμε, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά.

Πολλοί ενήλικες στην Ελλάδα διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο ετησίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιβλία δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα με το πέρας των σπουδών.

Με τόσες δυνατότητες πλέον στο θέμα εκπαίδευση και τόση on line προσφορά, αν κάτι δε μας κάνει κλικ στο μάτι ότι προσφέρει μια ιδιαίτερη πιστοποίηση, οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν να κάνουν κλικ σε έναν άλλο σύνδεσμο και να περάσουν σε κάτι άλλο.

Image by 

Gerd Altmann

 from 

Pixabay

Η εξαίρεση

Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να έχουν υψηλές αποδόσεις. Οι γιατροί, οι αθλητές, οι προγραμματιστές και οι ηγέτες που επιλέγουν να κάνουν ένα on line πρόγραμμα, αντιλαμβάνονται ότι η δια βίου μάθηση είναι στο επίκεντρο του τι θα πρέπει να κάνουν.

Μη με παρεξηγήσετε, φυσικά και δεν απαξιώ την εμπειρία της Ανώτερης Εκπαίδευσης, το αντίθετο θα έλεγα. Διαμορφώνει τρόπο σκέψης, εκπόνησης εργασιών και έρευνας, συμπεριφοράς και απαραίτητης εξειδίκευσης. Δεν νοείται να είσαι γιατρός χωρίς να έχεις πάει Πανεπιστήμιο. Απλά θέλω να τονίσω το ότι ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να ανεβούμε επίπεδο, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν εξασκούμε το επάγγελμα που σπουδάσαμε. Το χαρτί τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο μας έχουνε κάνει να πιστεύουμε…

Το μήνυμα

Πλέον ένα πτυχίο δεν αρκεί. Οι εταιρείες ζητάνε και θα ζητάνε συνέχεια και άλλες δεξιότητες, που δεν διδάσκονται στην βασική ύλη των Πανεπιστημίων. Οι εποχές αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και πρέπει να προσαρμοζόμαστε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε μία θέση εργασίας.

Υπάρχει πληθώρα τρόπων για να μπορέσεις και εσύ να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, με τον χρόνο και τον οικονομικό τρόπο που θα σε διευκολύνει. Τα εμπόδια πλέον είναι μόνο στον τρόπο σκέψης μας…

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!