Να Αγαπάτε Τον Εαυτό Σας, Είναι Ζήτημα Ζωής

Έχετε παρατηρήσει πως μιλάνε οι ερωτευμένοι για το έτερον ήμισυ τους? Λάμπουν, φωτίζεται το πρόσωπό τους, γλυκαίνει το βλέμμα τους, βγαίνει πάθος στα λόγια τους. Αλλάζει όλοι τους η φυσιολογία.

Αυτό το πάθος και ο θαυμασμός είναι που ενδυναμώνει στην αρχή μίας σχέσης την διάθεση και την όρεξη να κάνουμε πράγματα με το άτομο με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από ότι συνήθως, “ξεβολευόμαστε” προκειμένου να εντυπωσιάσουμε και γενικά, φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας, εσωτερικά και εξωτερικά.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο έρωτας σβήνει, πέφτουμε. Αφήνουμε τον εαυτό μας, αρχίζουμε να μειώνουμε τη φροντίδα που μέχρι πρότινος ήταν προτεραιότητα, αρχίζουμε την κριτική. Και την αυτοκριτική.

Είναι δε πολλές οι φορές τις οποίες κατηγορούμε τον εαυτό μας ρίχνοντας ευθύνες και βέλη προς εμάς. Άλλο πράγμα όμως να κάνεις την αυτοκριτική σου με εποικοδομητικό τρόπο, και άλλο με καταστροφικό.

Η δουλειά σου δεν είναι να ψάξεις την αγάπη, αλλά μόνο να ψάξεις και να βρεις όλους τους φράχτες που έχεις σηκώσει μέσα σου εναντίον της.
—Helen Schucman, A Course in Miracles

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ αγάπη και αναγνώριση ή γνώρισαν κάποιο άλλο είδος “αγάπης” που μόνο αυτό δεν ήταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσεις τον εαυτό σου, όταν δεν έχεις μάθει πως να το κάνεις.

Μία άλλη περίπτωση είναι να δίνεις αγάπη αλλά να μη μπορείς να δεχτείς εκφράσεις αγάπης. Αυτό συμβαίνει όταν πιστεύουμε ότι δεν την αξίζουμε για κάποιο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Αγάπη για τον εαυτό, η αυτο-φροντίδα, ο σεβασμός πρώτα για εμάς, είναι αυτά που όταν συνυπάρχουν οδηγούν σε καλές σχέσεις και ευτυχία. Όσο χιλιοειπωμένο και εάν είναι, αν δε φροντίσουμε εμάς, πως θα μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη? Αν εμείς δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, πως θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε από τους άλλους να μας αγαπάνε? 

”Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου”
Søren Kierkegaard
19th century Danish philosopher

Σχεδόν όλοι μας έχουμε μία ιστορία και έναν λόγο είτε για να μην αγαπάμε τον εαυτό μας ή να μην μας είναι εύκολο να αποδεχτούμε εκφράσεις αγάπης. Ακόμα πιο συχνά, χρησιμοποιούμε κακή κριτική εναντίον μας και αυτό επιβεβαιώνει την αυτή την περιοριστική πεποίθηση που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές και πολλά άρθρα, ακόμη περισσότερα βιβλία πλέον που τονίζουν την σημαντικότητα του να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αφορμή για  να γράψω αυτό το άρθρο ήταν μία εικόνα που είδα με ένα μήνυμα:

Από όλους τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις στη διάρκεια της ζωής σου, εσύ είσαι ο μοναδικός που δεν θα φύγεις ή δεν θα χάσεις. Στις ερωτήσεις της ζωής σου, εσύ είσαι η μοναδική απάντηση. Σε όλα σου τα προβλήματα, εσύ είσαι η μόνη λύση.

Jo Coudert

Η Eileen Walkenstein, Ψυχίατρος, έχει πει ότι “Οι άνθρωποι γενικά είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και το να αποφεύγεις τα προβλήματα συνήθως προκαλεί προβλήματα”.  Δεν είναι λίγες οι φορές που η φωνή μέσα μας που λέει, εγώ πότε θα κάνω κάτι για εμένα, είτε εκφράζεται με εκρηκτικό τρόπο στους γύρω μας, ή σιωπώντας μας προκαλεί θλίψη, νευρώσεις, κατάθλιψη. Αυτά και πολλά ακόμη πολλές φορές οδηγούν σε αυτοάνοσα νοσήματα, κακή ψυχολογία, αδυναμία να αναγνωρίσουμε ακόμη και τα θετικά της ζωής.

Όταν λοιπόν μας χτυπάνε “καμπανάκια” σημαίνει πως κάτι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτά που κάνουμε.

Άρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε “αλτρουιστικά” και για τον εαυτό μας 

Έχω πολλά βιβλία με το τι σημαίνει Αγαπώ τον εαυτό μου και σχεδόν όλα προσφέρουν ιδέες και τρόπους να το κάνουμε αυτό. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι σε κάθε ένα από αυτά, περιέχεται και μία προσωπική ιστορία, η αγάπη και η φροντίδα του εαυτού μας γίνεται σε 4 τομείς: Πνευματικό, Διανοητικό, Σωματικό και Συναισθηματικό. Όλοι αυτοί μαζί είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε αρμονία για να μπορέσει ο άνθρωπος να “ανθίσει”. Η Ιαπωνική τεχνική του Ikigai παρουσιάζει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο γιατί είναι πολύ σημαντική αυτή η αρμονία και πως εκφράζεται στην καθημερινότητά μας για να πετύχουμε σε όλους τους τομείς.

Ένα από τα πιο μικρά αλλά πολύ περιεκτικά βιβλία που έχω διαβάσει, είναι το Αγαπήστε τον εαυτό σας σαν να εξαρτάται η ζωή σας από αυτό, από τον Kamal Ravikant:

Ο καθένας έχει μια αλήθεια που πρέπει να ζήσει και να μοιραστεί. Για τον συγγραφέα, αυτή η αλήθεια δεσμευόταν στην καθημερινή πρακτική της επανάληψης της φράσης «αγαπώ τον εαυτό μου». Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, η ζωή σου επιστρέφει την αγάπη αυτή. 

Μερικές σημειώσεις που κράτησα και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας, ανακατεμένες με σκέψεις:

 • Μοιραστείτε την αλήθεια σας. Όποια και αν είναι η ιστορία σας πείτε την
 • Στην απλότητα βρίσκεται η αλήθεια και όλη η δύναμη
 • Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μια πρακτική. Με μία φορά στο γυμναστήριο δε χτίζεις σώμα
 • Όσο σκοτεινές και δύσκολες είναι κάποιες στιγμές στη ζωή σου, μη σταματάς να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου μέρα – νύχτα, «αγαπώ τον εαυτό μου».
 • Συνέχισε να το επαναλαμβάνεις μέχρι να γίνεται αυτόματα. “Φανταστείτε την αίσθηση του να αντιλαμβάνεστε ότι αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς καν να συνειδητοποιείτε ότι το κάνατε”
 • Τι γίνεται αν δεν το πιστεύετε; Δεν έχει σημασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθορίσετε τον τρόπο που θα το κάνετε. Μετά από λίγο μυαλό και σώμα θα αποκρίνονται αυτόματα. Ο Stephen Presfield δίνει με τον καλύτερο τρόπο την περιγραφή για την αντίσταση: Η Αντίσταση είναι σαν τη βαρύτητα Η αντίσταση ζει με το φόβο και δεν διστάζει να μας σταματήσει στο πρώτο σημάδι της πιθανής αποτυχίας
 • Καθώς αγαπάς τον εαυτό σου, η ζωή ανταποδίδει την αγάπη αυτή

Με τρία απλά βήματα ο συγγραφέας κάθε μέρα προσπαθούσε να αγαπήσει τον εαυτό του: 1) Διανοητικά, 2) με Διαλογισμό, 3) με μία ερώτηση 

 • Αν αγαπούσες τον εαυτό σου πραγματικά και σε βάθος, θα περιόριζες τη ζωή σου σε αυτό που πίστευες πριν ; Οχι. Θα έκανες μία νέα αρχή
 • Τι γίνεται αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου ή δε σου αρέσει καν ο εαυτός σου; Απλά μην είσαι αρνητικός στη δυνατότητα να αγαπάς τον εαυτό σου. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα
 • Το σκοτάδι είναι απλά η απουσία φωτός. Δεν μπορούμε να το σβήσουμε ή να το εξαφανίσουμε ή να κρυφτούμε από αυτό. το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Η κατάθλιψη, το άγχος, η αντιπάθεια που μπορεί να νιώθετε για τον εαυτό σας και πολλά άλλα, δε κρύβονται. Και δεν χρειάζεται να το κάνετε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ανάψετε το φως, να αφήσετε τον ήλιο να λάμψει μέσα από το παράθυρο. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι είστε στο σκοτάδι, απλά αφήστε το φως μέσα από το παράθυρο

1ο Βήμα: Διανοητικές επαναλήψεις 

 • Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης είναι σαν ένα μονοπάτι που χαράζεται από τη συνεχή χρήση. Ανάλογα με το χρόνο την ένταση και την επανάληψη, δημιουργείτε ένα πνευματικό ποτάμι που σας ελέγχει. Πιστεύετε ότι είναι η πραγματικότητα στην οποία ζείτε, αλλά πραγματικά είναι απλώς ένας φαύλος κύκλος που έχετε επαναλάβει πάρα πολλές φορές
 • Είναι αναστρέψιμο: Μπορείτε να αντιστρέψετε αυτήν τη διαδικασία. Δημιουργώντας τα δικά σας μονοπάτια. Το μυαλό έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται σαν πραγματικότητα μετά από λίγο τη νέα κατάσταση. Με την συνεχή επανάληψη του “Αγαπώ τον εαυτό μου”, θα γίνει μία υποσυνείδητη πραγματικότητα είτε το πιστεύετε ή όχι. Απλά θέλει μεγαλύτερη ένταση

2ο Βήμα: Διαλογισμός

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για τα οφέλη του Διαλογισμού. Εδώ ο συγγραφέας ακούει ένα μουσικό κομμάτι 7 λεπτών που του αρέσει και σκέφτεται: “Αγαπώ τον εαυτό μου”. Τι μπορείτε να κάνετε: 

Ξεκινήστε με βαθιές εισπνοές από τη μύτη εκπνέοντας από το στόμα. Στα μαθήματα mindfulness τονίζεται η σημασία του να μην εμποδίζεις τις σκέψεις που έρχονται, μπορείς όμως παρατηρώντας την αναπνοή σου να επικεντρωθείς σε αυτήν: Νιώθω τον αέρα να εισέρχεται από τη μύτη, επαναλαμβάνω την φράση “Αγαπώ τον εαυτό μου” αφήνω τον αέρα να βγει από το στόμα παρατηρώντας την αίσθηση που μου αφήνει και αφήνω ελεύθερα τις σκέψεις να έρθουν, συνεχίστε για όσο θέλετε. 

3ο Βήμα 3: Η Ερώτηση

 • “Εάν αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, θα τον άφηνα να το βιώσει αυτό;” Η απάντηση ήταν πάντα “όχι” για τον συγγραφέα
 • Αυτή η ερώτηση κυριολεκτικά μπορεί να μετατοπίσει την προσοχή σας σε όποια σχέση και αν έχετε με τον εαυτό σας.
 • Στην αρχή ανέφερα τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, μας κάνουν και εκφραζόμαστε λεκτικά και εξωλεκτικά με έναν άλλο τρόπο. Θα μπορούσατε να πείτε, “είμαι ερωτευμένη/ος με τον εαυτό μου”; Φυσικά και ναι! Αν αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα λάμψει.. Εγώ μόνο που το σκέφτομαι χαμογελάω. Ερωτευτείτε τον εαυτό σας και φυσικά να του το εκφράζετε συνέχεια. Θα δείτε πως θα συμπαρασύρετε και τους άλλους να σας ερωτευτούν
 • Όσο περισσότερο σκέφτεστε, τόσο περισσότερο αισθάνεστε, τόσο ενδυναμώνετε και η μνήμη σας. Τις περισσότερες φορές όταν σκεφτόμαστε, θυμόμαστε πράγματα, ξαναζούμε τη στιγμή και βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα. Όσο περισσότερο θυμάστε κάτι, τόσο περισσότερο δυναμώνει. Τα συναισθήματα στα οποία εστιάζετε είναι τα ίδια. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές πτυχές της μνήμης μας, τόσο περισσότερο αναλαμβάνουν τον έλεγχο. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στις θετικές σκέψεις και αγαπάμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αναλαμβάνουν τον έλεγχο
 • Τα περισσότερα από αυτά που φοβόμαστε δεν είναι χρήσιμα, δεν είναι πραγματικά και κυρίως δεν έχουν συμβεί ακόμη. Όταν ο φόβος προδιαγράφει την πορεία σας να θυμάστε αυτό: “Δεν είναι χρήσιμο. Δεν είναι πραγματικό. Συνεχίζουμε”
 • Μην αφήνετε τον εαυτό σας ακάλυπτο όταν τα πράγματα πάνε καλά. “Είναι εύκολο να επιθυμήσεις την υγεία σου όταν είσαι άρρωστος. Αλλά πρέπει να είστε εξίσου προσεκτικοί όταν τα πράγματα πάνε καλά”
 • Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι δεσμεύομαι να τον κάνω ευτυχισμένο, δεν τεμπελιάζω όταν όλα πάνε καλά. Δε σταματάω την γυμναστική όταν νιώθω ευεξία
 • Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι πρώτα θα βάλω τη δική μου μάσκα οξυγόνου πριν προσπαθήσω να βοηθήσω τον διπλανό μου. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι μαλακώνω το εγώ μου. Ο φόβος μας σκληραίνει. Είμαστε πιο χρήσιμοι και ευγενικοί όταν μας αγαπάμε. Δίνουμε από το πλεόνασμά μας, κανείς δεν μπορεί να δώσει κάτι που δεν έχει

Όπως και στην εικόνα που μου έδωσε το έναυσμα να γράψω, εμείς είμαστε η λύση στα προβλήματά μας. Ο συγγραφέας του βιβλίου πήρε όρκο και έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να τον αγαπάει κάθε μέρα, όπως και εάν είναι η ζωή του. 

Αν επικεντρωθούμε και βάλουμε όλη μας την ενέργεια στην αγάπη προς τον εαυτό και στην αυτοφροντίδα μας, δεν θα χρειαζόμαστε βιβλία και οδηγίες του πως να το κάνουμε. Ο καθένας από εμάς γνωρίζει τις ανάγκες του, σύμφωνα με τις δικές του δυνάμεις και αξίες. Ακούστε τον εαυτό σας και δώστε σημασία σε αυτά που σας λέει, δεν μετράνε τόσο οι λέξεις όσο το ότι προέρχεται από εσάς. 

 

“To love oneself is the beginning of a
lifelong romance.”
—Oscar Wilde

Ποιος ξέρει, μπορεί να ανακαλύψετε μαγικά πράγματα να συμβαίνουν…

 

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!

Υποβολή απάντησης