Πόσο ζεις στο σήμερα?

Ό,τι και αν κάνεις, να αγαπάς τον εαυτό σου την ώρα που το κάνει. Ό,τι και αν νιώθεις, να αγαπάς τον εαυτό σου που το νιώθει. —Thaddeus Golas, Συγγραφέας και Φιλόσοφος του 20ου αιώνα

Συνεχίζουμε να περιμένουμε αυτό το καταπληκτικό πράγμα να συμβεί στο μέλλον που θα είναι το κλειδί για την ευτυχία μας. Και έρχετε μία μέρα που αυτό που θα κάναμε κάποτε, δε μπορεί να γίνει πια. Οι λόγοι? Πολλοί. Πριν τον Covid, θέλαμε να ταξιδέψουμε, κάποτε. Τώρα είναι πολύ δύσκολο, για πολλούς λόγους. Κάνουμε υπομονή περιμένοντας την ανταπόδοση και δεν έρχετε ποτέ. Ο λόγος? Η ζωή ανταμείβει την τόλμη.

Ζούμε κυριολεκτικά στο παρελθόν ή στο άγνωστο μέλλον. Η ζωή σου είναι τώρα, αυτή τη στιγμή. Ό,τι κάνεις τώρα, θα δημιουργήσει το μέλλον. Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα, ισχύαν άλλοι κανόνες εκεί. Δε μπορείς να μαζέψεις το χυμένο γάλα.

Αγάπα τον εαυτό σου με όλα τα λάθη του. Πάρε το μάθημα και προχώρα. Η ζωή συνεχίζει να είναι μια σειρά από «τώρα». Μάθετε λοιπόν να αγαπάτε τη ζωή σας τώρα και θα έχετε μια καταπληκτική ζωή.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία καλύτερη στιγμή για να αλλάξεις την ζωή σου από το τώρα, εκτός εάν στο μέλλον εμφανιστεί κάποια άλλη και την ξεπεράσει.

Αν ανήκετε στις περιπτώσεις των ανθρώπων που “κάποτε” θα έκαναν τα όνειρά τους πραγματικότητα, αν σας βασανίζει μια ιδέα, ένα όνειρο που δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα, τότε ίσως τα παρακάτω σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας και τις ανάγκες του.

Εξασκηθείτε καθημερινά κάνοντας 3 πολύ απλά πράγματα:

Αυτοφροντίδα

Αναρωτηθείτε τι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για εσάς σήμερα. Μπορεί να είναι κάτι πάρα πολύ απλό, όπως να απολαύσετε μία στιγμή ξεκούρασης ή ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.

Συμπόνοια & Συγχώρεση 

Αν είναι μία φορά δύσκολο να συγχωρέσεις κάποιον άλλον, τότε είναι 10 φορές πιο δύσκολο να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να μην τον κατακρίνεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στους άλλους και τους συγχωρούμε.

Να θυμάσαι πως όλα πάντα ξεκινούν από καλές προθέσεις, κανείς δεν κάνει κάτι επίτηδες για να πληγώσει τον άλλον, ασχέτως εάν αυτό που κάνει έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το έναυσμα για να κάνεις κάτι έχει πάντα θετικό πρόσημο: κάτι θα σου προσφέρει.

Δοκίμασε να το δεις από την πλευρά κάποιου άλλου. Αν ερχόταν ένας φίλος σου με το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, τι θα τον συμβούλευες να κάνει? Πόσο επικριτικός θα ήσουν?

Μάθε πως να εκφράζεις τις ανάγκες σου 

Είναι πολύ σημαντικό και άπτεται της αυτοφροντίδας.

Αν δεν μάθεις να εκφράζεις σωστά τις ανάγκες, τα θέλω και τα όρια σου, πως μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου? Ακουσε τον εαυτό σου και τα θέλω του και γράψε τα.

Μετά βρες ένα τρόπο να τα επικοινωνήσεις και στους δικούς σου ανθρώπους. Μπορεί να είναι τρομακτικό σαν σκέψη και πολλές φορές παίρνουμε την πρωτοβουλία να κάνουμε φανταστικούς διαλόγους στο μυαλό μας με το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι, αλλά εάν δεν δοκιμάσεις, θα έχεις άλλο ένα πράγμα να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Ξεκίνα με μικρά βηματάκια έτσι ώστε αυτό που ζητάς να μη φαντάζει μεγάλο και να είναι πραγματοποιήσιμο. Έτσι θα βοηθήσεις και το μυαλό σου να μάθει πως όταν ζητάμε κάτι, μας δίνεται.

Καθώς εξασκείς όλα τα παραπάνω μη σκεφτείς ότι είσαι εγωϊστρια. Το αντίθετο συμβαίνει, εξασκείς την αυτοφροντίδα. Και εάν έχεις και παιδιά που σε παρατηρούν, τα διδάσκεις σημαντικά μαθήματα.

Αν δυσκολεύεσαι να μπείς στο τώρα, τοτε προσπάθησε να παρατηρήσεις το χώρο στον οποίο βρίσκεσαι την εκάστοτε στιγμή. Μπορείς να παρατηρήσεις τον τρόπο που τρέχουν οι σκέψεις σου και που σε οδηγούν.

Τέλος, η πιο απλή Mindfulness τεχνική είναι να παρατηρήσεις την αναπνοή σου στην εισπνοή και στην εκπνοή. Όση ώρα παρατηρείς την αίσθηση του αέρα στα ρουθούνια σου και στα χείλη σου, είσαι στο τώρα.

Όπως λέει και ο Echart Tolle στο βιβλίο του «Practicing the awareness of now”, γινόμαστε το συναίσθημα που μας προκαλούν οι σκέψεις μας. Ελευθέρωσε τον εαυτό σου από το βάρος του «ψυχολογικού» χρόνου που δαπανάς καθημερινά, έτσι ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις τον χρόνο σου σε ό,τι θες.

Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, οι πιθανότητες είναι πως δεν θα είναι ποτέ κατάλληλη. Χρησιμοποιήσε ό,τι έχεις στη διάθεσή σου τώρα και τα υπόλοιπα που χρειάζεσαι, θα εμφανιστούν στην πορεία. 

Μοιραστείτε το αν σας άρεσε!

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης